
Ingredienser
- 4 st apelsiner
- salt
- 300 g fänkål
- 1 msk citron juice
- 16 st svarta oliver
- 2 st salladslök
- 0,5 kruka(or) färsk mynta
- 2 msk olivolja
- svartpeppar
Gör så här:
Skala apelsinerna med en vass kniv, filéa dem sedan. Spar skalet.
Lägg apelsinskivorna dekorativt på ett fat.
Salta dem lätt, saltet gör att mindre smakfulla apelsiner får mer karaktär.
Skär fänkålen tunt, gärna med en mandolin, lägg dem i en bunke och häll citron juice och pressa över apelsinjuice som är kvar från skalen. låt stå i minst 20 min. Detta picklar fänkålen lätt. Spar fänkålsdillen och dekorera salladen med.
Kärna ur oliverna och haka dem grovt och strö dem över apelsinerna.
Strö sedan fänkålen samt hackad salladskök och myntan över apelsinerna.
Ringla olivolja över och toppa med svartpeppar.
För ett matigare alternativ addera grönkål och kyckling, fräscht middagsalternativ mitt i veckan.
Servera med
Salladen gör sig bra till fisk eller andra smakrika kötträtter, gärna grillade.
Tips
När det är säsong för blodapelsiner, byt ut hälften av apelsinerna till röda.
Det går även att byta ut örterna tail tex. persilja, oregano eller byt fänkålen mot selleri.