Grundrecept på lättlagad smulpaj som du kan använda till persikopaj, plommonpaj, rabarberpaj, äppelpaj, blåbärspaj, hallonpaj eller någon annan valfri bär- eller fruktpaj. Paj är enkelt att göra och perfekt om du behöver en snabb dessert!
Ingredienser
- 100 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk florsocker
- 1 nypa(or) salt
- Fyllning:
- 7,5 dl bär eller frukt
- 1 msk florsocker
- 0,5 msk potatismjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Lägg i smöret skuret i bitar tillsammans med mjöl och florsocker i en bunke, finfördela allt till en grynig massa.
Blanda bären/frukten med socker och potatismjöl i en ugnssäker form.
Fördela smuldegen över fyllningen.
Grädda i mitten av ugnen 15-20 min. Vispa grädden.
I denna paj hade jag persikor som fyllning: Skar dem i tunna tunna skivor och gjorde ett mönster och la även smulpaj i botten på formen. Då de var så söta så hoppade jag socker och rev citron skal/zest (1/2 citron) över frukten.
Testa även;
Tips
Obs dubbla mängden potatismjöl till frysta bär.
Plommonfyllning är super gott, blanda dem med 1/2 dl strösocker och 1/2 -1 tsk kanel.