
Beskrivning:
Land: Sydafrika, Western Cape, Breede River Valley, Robertson
Årgång: 2016.
2016 betraktas som en snudd på ideal årgång hos Springfield och i Robertson. De flesta andra vindistrikt i landet drabbades hårt av de sk. "heatspikes" som inträffade under sommaren men Robertson klarade sig mycket bra tack vare de stora mängder regn som kommit under vintersäsongen. Det gav också normala volymer för Springfield vilket tillhör undantagen i Sydafrika 2016.
Passar till
Naturella skaldjur och fisk med lätta tillbehör, tomat tatar, sparris, sushi/sashimi och getostsallader är utmärkta tillbehör.
Tillverkning
Druvorna kommer som namnet anger från en ytterst stenig och mager jordmån som består till 70 procent av quartz och till 30 procent av grusavlagringar. Vingården planterades 1983 och den ligger sydligt exponerad i en svag sluttning. Temperaturerna på sommaren är relativt milda och nätterna är svala. Detta i kombination med jordmånen ger upphov till hög naturlig syra i druvorna. Skörden äger rum i slutet av januari och början av februari.
Efter skörden vilar druvmusten med skalkontakt i 24 timmar innan jäsningen tar vid. Efter avlutad jäsning lagrades vinet på ståltankar i dryga fyra månader innan det buteljerades efter en varsam kylstabilisering.