
Ingredienser
- 0,8 kg vitkål
- 1 msk rapsolja
- 25 g smör
- 1,2 dl vitt vin
- 1 msk mandelflarn
- Puré:
- 0,4 kg potatis
- 0,2 kg palsternacka
- 1 dl grädde
- 150 g smör
Gör så här:
Ugnsbakad vitkål
Sätt ugnen på 180-200 grader.
Dela vitkålen alt. skär den i klyftor och lägg på en oljad ugnsplåt med bakplåtspapper eller direkt i en stor ugnsform.
Häll på vinet, strö över mandeln och grädda i 30-40 minuter eller tills kålen är frasig och mjuk inuti (den är klar vid en innertemp. på 93 grader). Använd med fördel ugnstermometer.
Ös smör- och vinblandningen 3-4 gånger över vitkålen under rostningen.
potatis- & palsternackspuré
Skala potatis och palsternacka.
Koka dem lättsaltat vatten, låt den inte bli överkokt. När potatisen och palsternackan är mjuka, häll av allt vatten och lägg en kökshandduk mellan locket och kastrullen för att få bort ångan i kastrullen.
Pressa potatisen, häll i mjölken och vispa i smöret. Låt smöret vara kallt, det binder purén bättre. Smaka av med salt och peppar.
Servera kålen och purén och njut!
Testa även