Foodfolder

Winesplaining med Anders Melldén

Föregående Nästa
anders-mellden-winesplaining.png

Min underbara vinskribent kollega Anders Melldén har har blivit med YouTube kanal. Winesplaining med Anders Melldén heter den och är otroligt fyndig med intressant vinkunskap på bara två minuter. In och prenumerera på kanalen om du vill lära dig mer! Du hittar Anders i SvD, Gourmet, Törst, P4, Livets Goda & Whisky&Bourbon när han inte föreläser på Vinkällan.


Hur mycket väger tompavan? Winesplaining #1


Innehållet i en flaska vin väger 750 gram, men vad väger själva flaskan? Jo, väldigt olika - många flaskor är tunga, helt i onödan. Jag testar några ur min egen källare. Fotnot: Uppskattat minskat koldioxidutsläpp är en kombination av Sustainable Brands, Naturvårdsverkets och Systembolagets siffror.


 



Vad är orangevin? Winesplaining #2


Hur tillverkas orangevin? Och är orangevin alltid naturvin? Här får du snabbkursen.


Följ Anders på Insta 



Hur mycket socker innehåller vin? Winesplaining #3


Restsocker eller restsötma – det finns i alla viner, men visste du att populära rödviner och prosecco ofta har relativt hög restsötma?


 



Varför används ekfat? Winesplaining #4


Fatlagring! Varför och hur länge har man pysslat med sånt? Och vad kostar ett fat?


 



Hur korkat är det med naturkork? Winesplaining #5


Vem provsniffar kork? Hur tillverkas kork? Och vad är egentligen korkdefekt?


 



Vinet & hjärnan. Winesplaining #6


Kan vinprovning vara bra för hjärnan? Och vad händer i hjärnan när vi dricker vin? Med Klas Kullander, hjärnforskare.


 



Vitt vin av blå druvor. Winesplaining #7


Vit cabernet sauvignon från Bordeaux - finns det? Jajamen! Och hur görs vitt vin av blå druvor?


 



Vad är "teinturier"? Winesplaining #8


Vad är teinturier och varför finns de? En minut om de blåaste av druvsorter.


 



Vad är ekologiskt vin? Winesplaining #9


Vilka regler gäller för ekologiskt vin? Får eko-druvor besprutas? Välkommen på 2 minuters snabbkurs.


Följ Winesplaining här!