
Den här mjuka pepparkakan är från min farmor och hör till vårt julbord sedan min barndom. Den mjuka pepparkakan med lingon vända i florsocker serveras tillsammans med vaniljkräm. En härlig kombination med pepparkakssmak, syrliga lingon och en len, söt vaniljkräm.
Ingredienser
- Kräm:
- 2 st äggulor
- 3 dl mjölk
- 3 msk strösocker
- 1 msk potatismjöl
- 1 st vaniljstång
- Kaka:
- 225 g rapsolja
- 310 g strösocker
- 5 st ägg
- 250 g vetemjöl
- 10 g salt
- 8 g mald ingefära
- 7 g mald kryddnejlika
- 15 g mald kanel
- 150 g lingon
- 10 g florsocker
Gör så här:
Vaniljkräm
- Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull.
- Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand.
- Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den för allt i världen inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden.
- Låt den sedan svalna.
Mjuk pepparkaka med lingon
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Lägg en bit bakplåtspapper på botten av en långpanna.
- Väg upp alla ingredienser. Vänd lingonen i florsocker.
- Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt rapsolja och ett ägg i taget och blanda väl med en elvisp.
- Slutligen vänd ner lingonen i smeten.
- Häll smeten i långpannan och baka av i 30-45 minuter eller tills kakan har fått en fin ljusbrun färg.
Gott till
- Svenska Kocklandslaget
- fredrik andersson
- recept svenska kocklandslaget
- recept fredrik andersson svenska kocklandslaget
- pepparkaka
- enkel mjuk pepparkaka
- mjuk pepparkaka med lingon
- vaniljkräm
- mjuk pepparkaka med vaniljkräm
- Julbak
- Julbakning
- Adventsfika
- första advent
- enkelt att baka
- lättbakat
- lättbakad mjukpepparkaka
- alla kan baka
- enkelt julrecept
- mjuk pepparkaka
- recept mjuk pepparkaka
- recept foodfolder
- recept bake my breath away
- foodfolder
- Bake my breath away
- elina bake my breath away
- jul
- andra advent
- tredje advent
- fjärde advent
- julrecept
- mjölkfritt
- baka mjölkfritt
- mjölkfritt julrecept
- mjölkfri mjuk pepparkaka
- mjölkfri kaka
- recept mjölkfritt
- hembakat