Fredrik Andersson, Team Manager Svenska Kocklandslaget

Mjuk pepparkaka med lingon

Föregående Nästa
178E9712-9F93-4B82-9D21-A729DF9C2A8A.jpeg
Den här mjuka pepparkakan är från min farmor och hör till vårt julbord sedan min barndom. Den mjuka pepparkakan med lingon vända i florsocker serveras tillsammans med vaniljkräm. En härlig kombination med pepparkakssmak, syrliga lingon och en len, söt vaniljkräm.

Ingredienser

  • Kräm:
  • 2 st äggulor
  • 3 dl mjölk
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 st vaniljstång
  • Kaka:
  • 225 g rapsolja
  • 310 g strösocker
  • 5 st ägg
  • 250 g vetemjöl
  • 10 g salt
  • 8 g mald ingefära
  • 7 g mald kryddnejlika
  • 15 g mald kanel
  • 150 g lingon
  • 10 g florsocker

Gör så här:

Vaniljkräm



  1. Dela vaniljstången och skrapa i kärnorna i en kastrull.

  2. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop för hand.

  3. Låt blandningen sjuda, samtidigt som du vispar, tills krämen tjocknar. Låt den för allt i världen inte koka eller brännas i botten, utan håll koll på den hela tiden.

  4. Låt den sedan svalna.


 


Mjuk pepparkaka med lingon



  1. Sätt ugnen på 180 grader.

  2. Lägg en bit bakplåtspapper på botten av en långpanna.

  3. Väg upp alla ingredienser. Vänd lingonen i florsocker.

  4. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt rapsolja och ett ägg i taget och blanda väl med en elvisp.

  5. Slutligen vänd ner lingonen i smeten.

  6. Häll smeten i långpannan och baka av i 30-45 minuter eller tills kakan har fått en fin ljusbrun färg.


 



Gott till