GastroVin/Studio Nian

Ankbröst med sparris

Föregående Nästa
P1030551.JPG
Det är nu som naturen slår ut med med vårens alla knoppningar och de ger oss så goda ting. Vi tänker oss stora smaker från en så liten fågel. Ankan får bli kvällens huvudnummer.

Ingredienser

  • 2 st Ankbröst
  • 1 st Apelsin
  • 1 dl Rättika
  • 2 st Rödbetor
  • 4 st Vit sparris
  • 2 själk(ar) Rosmarin
  • 3 st Salladslök
  • 1 dl Olivolja
  • 3 msk Soya
  • 1 dl Grädde
  • 1 näve(ar) Mangold skott
  • Salt och Peppar

Gör så här:

1. Stek ankan på fett sidan, kryssa ankan först så att fettkappan inte drar ihop sig. Stek från kall panna, spara allt fet som blir över, det skall användas till sås sen. Salta och peppra. Ställ sen i i ugnen på 120 grader, när innetemperatur 56 grader är nådd, så ta ut brösten och låt de vila.


2. Värm upp oljan och lägg i rosmarinen, låt den bli frasig och lägg sedan på papper så den får torka.


3. Skala apelsinen och gör filéer, lägg i en bunke med de delade tomaterna. Skala och tvätta rättikan, skivad tunt på mandolin, lägg i saltat vatten. Skiva salladslöken tunt. Tvätta av mangold skotten och låt stå i kylen tills servering.


4. Skala sparrisen och dela på hälften, låt sparrisen sjuda i 4 min.


5 Ta allt fett från stekningen av ankan och värm på, häll i soya och grädde, låt koka upp, ta nu saften från det som är kvar av apelsinerna och pressa ned i såsen, smaka av med salt och peppar.


6. Skiva upp ankan i 0,5 cm tjocka skivor, lägg på tallrik med salladen på rättika, apelsin, rosmarin, salladslök, sparris och mangold.


7. Täck ankan med den goda såsen. Smaklig Spis!