GastroVin/Studio Nian

Lammkotletter från Åstad Gård på Öland

Föregående Nästa
IMG_8418.JPG
IMG_8417.JPG
IMG_8420.JPG
P1050777.JPG
Då börjas det med vårmaten, ena dagen snöar det och andra dagen är det sol och vårvärme, men se möjligheterna istället för att gnälla över väder och vind. Låt oss bjuda på lamm med rostat kål, puré på palsternacka och soja marinerad gurka till middag!

Ingredienser

  • 0,6 kg Lamm
  • 1 st Chili
  • 4 själk(ar) Mynta
  • 2 st Palsternacka
  • 2 klyfta(or) Vitlök
  • 2 dl Grädde
  • 50 g Smör
  • 1 msk Honung
  • 0,5 st Gurka
  • 1 själk(ar) Mynta
  • 2 msk Soya
  • 1 dl Sherryvinäger
  • 1 dl Olivolja
  • 1 st Spetskål
  • 3 msk Honung
  • 5 dl Vittvin
  • 50 g Smör
  • 1 msk salt
  • 2 msk Peppar

Gör så här:

1. Salta och peppra lammet


2. smält smör i pannan och när det tystnat så lägg i lammbitarna


3. Krydda med mynta, chili och vitlök


4. Stek lammet först på högvärme och sen sänk så innetemp blir 52 grader (Använd termometer)


 


5. koka palsternacka med grädde och salt


6. När all är mjukt så slå på resterande fett från pannan


7. Riv ned vitlök och peppra


8. Mixa allt till nöjd konsistens (Personligen gillar jag när det är lite texurt kvar i krämen)


9. Smaka av med salt, peppar ev 1 msk honung


 


10. Hacka gurkan fint i små kuber


11. Slå över soya, vinäger och olja


12. Hacka chili och mynta och smaksätt gurkan


13. Det skall smaka mycket så blir inte rädd om det är för starkt


 


14. Dela spetskålen i 6 delar


15. Lägg kålen i ett bleck och slå på vittvin, honung och smör


16. salta och peppra, ställ in i ugnen på 175 grader


17. Baka dem till de är alldeles mjuka (ca 40 min)


 Gott i glaset;