Ingredienser
- 0,6 kg Lamm
- 1 st Chili
- 4 själk(ar) Mynta
- 2 st Palsternacka
- 2 klyfta(or) Vitlök
- 2 dl Grädde
- 50 g Smör
- 1 msk Honung
- 0,5 st Gurka
- 1 själk(ar) Mynta
- 2 msk Soya
- 1 dl Sherryvinäger
- 1 dl Olivolja
- 1 st Spetskål
- 3 msk Honung
- 5 dl Vittvin
- 50 g Smör
- 1 msk salt
- 2 msk Peppar
Gör så här:
1. Salta och peppra lammet
2. smält smör i pannan och när det tystnat så lägg i lammbitarna
3. Krydda med mynta, chili och vitlök
4. Stek lammet först på högvärme och sen sänk så innetemp blir 52 grader (Använd termometer)
5. koka palsternacka med grädde och salt
6. När all är mjukt så slå på resterande fett från pannan
7. Riv ned vitlök och peppra
8. Mixa allt till nöjd konsistens (Personligen gillar jag när det är lite texurt kvar i krämen)
9. Smaka av med salt, peppar ev 1 msk honung
10. Hacka gurkan fint i små kuber
11. Slå över soya, vinäger och olja
12. Hacka chili och mynta och smaksätt gurkan
13. Det skall smaka mycket så blir inte rädd om det är för starkt
14. Dela spetskålen i 6 delar
15. Lägg kålen i ett bleck och slå på vittvin, honung och smör
16. salta och peppra, ställ in i ugnen på 175 grader
17. Baka dem till de är alldeles mjuka (ca 40 min)
Gott i glaset;