
Anka är en fågel som vi glömt bort, den smakrika fågel med det perfekta fettet. Enkelt att tillreda och behöver inte massa tillbehör på tallriken för att glänsa i sin storhet. Prova och tyck till om denna fina fågel.
Ingredienser
- 2 st Ankbröst
- 1 knippe Mangold
- 1 st Majskolv
- 2 dl Grädde
- 2 dl Mjölk
- 1 knippe Vårlök
- 100 g Rättika
- 4 msk Olivolja
- 1 msk Tryffelolja
- 2 cl Soya
- 0,5 dl Ankfett
- 1 krm Salt & Peppar
Gör så här:
- ”kryssa” Ankbrösten med fina cm snitt. Stek från kall panna. Låt fettsidan stekas först. Spara allt överblivet fett, sätt i ugn på 175 grader sätt in 15 min innan servering
- "Skala" majsen och stek all majs i panna med smör. Låt majsen få färg och slå sedan på grädden, mjölken, låt koka tills allt är mjukt, smaka av med salt och peppar. Mixa majsen till slät kräm
- Tvätta mangolden och riv ned i stora bitar. Ta bort roten
- Tvätta knipplöken och skiva den tunt på snedden. Lägg i kallt vatten
- Skala rättikan och skiva även den tunt, använd mandolin
- 20 minuter innan ni skall servera rätten, så ta rättika, mangold, vårlök och lägg på ett bleck, ringla över olivolja och salta. 180 grader 10 min.
- ”plocka” örter och lägg på blött papper
- Blanda upp ankfettet, soyan och tryffeln precis innan servering, låt koka upp.
- Ankan skall ha en inne temp på 53 grader
- Skiva upp ankan och värm på majskrämen
Tips
En krämig gratäng fungerar utmärkt eller varför inte en sallad med vårens primörer.