GastroVin/Studio Nian

Klassiskt sätt på anka

Föregående Nästa
Ankbröst.JPG
Anka är en fågel som vi glömt bort, den smakrika fågel med det perfekta fettet. Enkelt att tillreda och behöver inte massa tillbehör på tallriken för att glänsa i sin storhet. Prova och tyck till om denna fina fågel.

Ingredienser

  • 2 st Ankbröst
  • 1 knippe Mangold
  • 1 st Majskolv
  • 2 dl Grädde
  • 2 dl Mjölk
  • 1 knippe Vårlök
  • 100 g Rättika
  • 4 msk Olivolja
  • 1 msk Tryffelolja
  • 2 cl Soya
  • 0,5 dl Ankfett
  • 1 krm Salt & Peppar

Gör så här:


  1. ”kryssa” Ankbrösten med fina cm snitt. Stek från kall panna. Låt fettsidan stekas först. Spara allt överblivet fett, sätt i ugn på 175 grader sätt in 15 min innan servering

  2. "Skala" majsen och stek all majs i panna med smör. Låt majsen få färg och slå sedan på grädden, mjölken, låt koka tills allt är mjukt, smaka av med salt och peppar. Mixa majsen till slät kräm

  3. Tvätta mangolden och riv ned i stora bitar. Ta bort roten

  4. Tvätta knipplöken och skiva den tunt på snedden. Lägg i kallt vatten

  5. Skala rättikan och skiva även den tunt, använd mandolin

  6. 20 minuter innan ni skall servera rätten, så ta rättika, mangold, vårlök och lägg på ett bleck, ringla över olivolja och salta. 180 grader 10 min.

  7. ”plocka” örter och lägg på blött papper

  8. Blanda upp ankfettet, soyan och tryffeln precis innan servering, låt koka upp. 

  9. Ankan skall ha en inne temp på 53 grader 

  10. Skiva upp ankan och värm på majskrämen

Tips

En krämig gratäng fungerar utmärkt eller varför inte en sallad med vårens primörer.