Homemade Stockholm

Underbara äppelmuffins med Crumble och vit choklad!

Föregående Nästa
äppelmuffins.png
Äpple går sällan fel! Särskilt inte när de kommer i en muffins tillsammans med crumble och vit choklad! Tänk dig dessa med en kopp bra kaffe till! Fikasugen? ;P

Ingredienser

  • Botten:
  • 100 g smör
  • 2 dl standard mjölk
  • 1 st citron, zesten
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemumma malen
  • 1 krm salt
  • 2 st ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl strösocker
  • Fyllning:
  • 3 st äpplen
  • 1 msk smör, till stekning
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk kanel, malen
  • Topping 1:
  • 75 g smör kallt
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 nypa(or) salt
  • Topping 2:
  • 50 g vit choklad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader om du gör normalstora muffins. Lägg upp muffinsformarna på en plåt. Använd gärna en muffinsplåt för att undvika att de flyter ut. Eller använd "hårdare" pappersmuffinsformar.


2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och rivet citronskal.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en bunke.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.

4. Blanda sen i mjölblandningen i äggsmeten varvat med smörvätskan.


5. Stek skivat äpple i smör, socker och kanel i en stekpanna.


6. Fyll muffinsformarna till hälften och stick i några äppelklyftor, fyll sen upp till 2/3 med mer smet och lägg i 2-3 äppelskivor till.


7. Nyp ihop smöret, havregryn, salt och socker till smuldegen och smula det över muffinsen. Riv vit choklad över.


8. Grädda i ugnen i ca 20 minuter tills de fått lite färg. Låt svalna på galler.


 

Tips

Värm gärna upp muffinsen i ugnen på ca 150 grader om du inte äter upp alla på en gång så blir toppingen lite mer krispig som när de var nybakta än annars.