Homemade Stockholm

Bonjour mon petit Brioche!

Föregående Nästa
brunch briocher.jpg
Briocher! Det är måndag men jag längtar redan efter helgfrukost! Detta franska bröd är fantastiskt gott och fint i utformningen. Av det här brioche-receptet gjorde jag ett briochebröd av halva satsen och några små briocher i portionsformar av den andra halvan. Det känns lyxigt att duka fram de här söta bröden vid frukosten. Kalljäs dem över natten och servera dem nygräddade då de är som allra godast. Ja, faktiskt helt oemotståndliga! Lycka till!

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 dl ljummet vatten
  • 2 msk strösocker
  • 1,75 tsk salt
  • 4 st ägg
  • 8 dl vetemjöl
  • 125 smör rumsvarmt
  • 1 st uppvispat ägg

Gör så här:

1. Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och ägg.
2. Tillsätt det mesta av mjölet, lite i taget och knåda degen tills den är slät och elastisk. Knåda sedan in smöret i degen och arbeta den  ytterligare, ca 5 minuter för hand.
3. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och gör ev briocher, stora som golfbollar som du lägger i formar. Gör sen en liten kula som du lägger i en liten fördjupning. Du kan fästa med lite penslat ägg så den inte trillar av.
Eller så gör du en briochelimpa. Då delar du degen i tre och flätar till ett fint bröd som du lägger i en smord brödform.
5. Kalljäs brödet och briocherna över natten och ta fram dem ca 30 min före gräddning så de blir rumsvarma. Värm ugnen till 175 grader.
6. Pensla brödet och briocherna med ägg och grädda de små briocherna i mitten av ugnen i ca 13 minuter eller tills de fått fin färg.
7. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 40 min eller tills brödet är 95 grader i mitten.
8. Servera nybakade (eller senare rostat när brödet inte är nybakt) med smör eller cream cheese eller med en god ost och marmelad. Du kommer älska att du bakade detta goda franska bröd <3