
Ingredienser
- Botten:
- 100 g smör
- 75 g mörk choklad
- 1,5 dl strösocker
- 1 dl muscovado socker
- 2 st ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- Fyllning 1:
- 250 g hallon
- 1 msk maizena
- 0,75 dl råsocker
- 0,25 dl flädersaft
- Fyllning 2:
- 680 g philadelphia
- 2 dl strösocker
- 4 st äggula
- 3 st äggvita
- 0,3 dl maizena
- 1 st vaniljstång
- 2 kardemummakärnor mortlade
Gör så här:
Kladdkaksbotten:
Sätt ugnen på 175 grader. Bryn smöret och låt chokladen smälta i det. Låt svalna. Vispa ihop smör och sockerarterna. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en bunke och rör ned i äggsmeten. Häll sist i chokladsmöret. Blanda ihop till en smet.
Häll smeten i en smord springform. Jag gjorde vå mindre tårtor. 15 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt svalna helt.
Hallonkompotten (fyllning 1):
Koka upp hallon och socker i en kastrull tillsammans med sockret och flädersaften.
Häll i maizena och låt koka ett par minuter till. Låt svalna.
Cheesecake (fyllning 2):
Blanda philadelphia och socker klumpfritt i tex en kitchenaid. Blanda i äggulan och äggvitan, lite i taget. skrapa ur vaniljstången och blanda ner den och resten av ingredienserna.
Smörj och bröa en eller två mindre springformar, klipp gärna till en rundel av bakplåtspapper som du lägger i botten för att lättare kunna flytta kakan ut formen när du skall montera den. Jag la den upp och ned på på chokladkakan och drog sen av pappret.
Häll i lite av cheesecakesmeten i formarna och sen lite av hallonkompotten och toppa sen med mer cheesecake.
Grädda i 140 grader i 40 min eller tills cheesecaken stelnat.
Italiensk maräng (topping):
Koka upp socker och vatten till 121 grader. När det är 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett vitt skum.
När sockret är 121 grader häller du i en tunnstråle ner sockret i den vita äggskummet och vispar ganska kraftigt (använd en kitchenaid eller liknande). Vispa sen på medelhastiget tills marängen är ljummen.
Montering:
Lägg chokladbottnen underst, skär till den så den blir jämn.
Lägg på cheesecaken och bred på den italienska marängen. Toppa med marshmallowshjärtan eller färska bär!
Tips
Du kan smula digestive i botten på cheesecaken istället om du inte orkar göra chokladbottnen. Då gör du det innan du häller i smeten i formen.