Homemade Stockholm

Fluffig Cheesecake

Föregående Nästa
IMG_3514.JPG
Här är en underbar cheesecake med kladdkaksbotten, kardemummacheesecake och hallonkompott i! Allt man kan älska helt enkelt. Baka den idag till din älskling eller överraska med den här godingen en annan dag! <3

Ingredienser

  • Botten:
  • 100 g smör
  • 75 g mörk choklad
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl muscovado socker
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Fyllning 1:
  • 250 g hallon
  • 1 msk maizena
  • 0,75 dl råsocker
  • 0,25 dl flädersaft
  • Fyllning 2:
  • 680 g philadelphia
  • 2 dl strösocker
  • 4 st äggula
  • 3 st äggvita
  • 0,3 dl maizena
  • 1 st vaniljstång
  • 2 kardemummakärnor mortlade

Gör så här:

Kladdkaksbotten:


Sätt ugnen på 175 grader. Bryn smöret och låt chokladen smälta i det. Låt svalna. Vispa ihop smör och sockerarterna. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en bunke och rör ned i äggsmeten. Häll sist i chokladsmöret. Blanda ihop till en smet.


Häll smeten i en smord springform. Jag gjorde vå mindre tårtor. 15 cm i diameter.


Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min. Låt svalna helt.


 


Hallonkompotten (fyllning 1):


Koka upp hallon och socker i en kastrull tillsammans med sockret och flädersaften.
Häll i maizena och låt koka ett par minuter till. Låt svalna.


 


Cheesecake (fyllning 2):


Blanda philadelphia och socker klumpfritt i tex en kitchenaid. Blanda i äggulan och äggvitan, lite i taget. skrapa ur vaniljstången och blanda ner den och resten av ingredienserna.


Smörj och bröa en eller två mindre springformar, klipp gärna till en rundel av bakplåtspapper som du lägger i botten för att lättare kunna flytta kakan ut formen när du skall montera den. Jag la den upp och ned på på chokladkakan och drog sen av pappret.


Häll i lite av cheesecakesmeten i formarna och sen lite av hallonkompotten och toppa sen med mer cheesecake.
Grädda i 140 grader i 40 min eller tills cheesecaken stelnat.


 


Italiensk maräng (topping):


Koka upp socker och vatten till 121 grader. När det är 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett vitt skum.
När sockret är 121 grader häller du i en tunnstråle ner sockret i den vita äggskummet och vispar ganska kraftigt (använd en kitchenaid eller liknande). Vispa sen på medelhastiget tills marängen är ljummen.



 


Montering:


Lägg chokladbottnen underst, skär till den så den blir jämn.
Lägg på cheesecaken och bred på den italienska marängen. Toppa med marshmallowshjärtan eller färska bär!


 


 

Tips

Du kan smula digestive i botten på cheesecaken istället om du inte orkar göra chokladbottnen. Då gör du det innan du häller i smeten i formen.