
Jag var nyfiken på karlsbaderbullar då jag aldrig gjort det innan och bakade efter det här receptet av Johan Sörberg. Men jag gjorde en mandelmasskräm med vanilj istället som jag fyllde dem med och bakade ut till gifflar.
Ingredienser
- Fyllning:
- 150 g smör
- 150 g mandelmassa
- 1 msk vaniljsocker
- Deg:
- 250 g mjölk
- 700 g vetemjöl
- 100 g strösocker
- 175 g smör rumsvarmt
- 12 g bakpulver
- 2 st ägg
- 10 g salt
- 1 st ägg till pensling
- 0,75 dl pistage till topping
- 1 dl mandelflagor till topping
Gör så här:
Mandelvaniljkräm:
1. Blanda rumsvarmt smör med mandelmassa och vaniljsocker till en slät kräm.
Bullar:
1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen och rör tills den löst sig.Tillsätt rumsvarmt smör och ägg och blanda väl.
2. Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt i en bunke och häll ner det i vätskan.
3. Kör degen i en matberedare i cirka 10 minuter på medelväxel. Låt ligga i kylen i 30 minuter.
4. Dela på tre och kavla ut till platta rundlar ca 2-3 mm tjocka.
5. Bred på mandelvaniljkrämen och skär 12 tårtbitar som du rullar till gifflar. Tryck ihop änden så de inte rullas upp. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Jäs i cirka 60 minuter till den dubbla storleken. Sätt under tiden ugnen på 220 grader.
7. Pensla med uppvispat ägg och strö på finhackade pistagenötter och mandelflagor.
8. Grädda i 10-12 minuter.
Tips
Jag hade minskat mjölmängden lite om jag bakat dem igen! Lycka till!