Homemade Stockholm

Mangomoussetårta

Föregående Nästa
mango-passion-cake.jpg
Vad sägs om en mangomoussetårta till? En söt men syrlig tårta på samma gång.

Ingredienser

  • Botten:
  • 300 g mandelmassa
  • 2 st ägg
  • 2 msk kakao
  • 0,5 dl fin hackade mandlar
  • Fyllning:
  • 400 g mango tinad
  • 3 st gelatinblad
  • 3 msk citronjuice
  • 3 dl vispad grädde
  • 7 dl italiensk maräng
  • Fyllning 2:
  • 2 st äggvita
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • Topping:
  • 5 st passionsfrukter
  • 1 dl passionssaft
  • 0,25 dl strösocker
  • 1 msk maizena

Gör så här:

Mandelchokladbotten:
Bröa en springform. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och rör ner ägg ev lite hackad mandel och kakao. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 min. Låt kakan svalna och diska den löstagbara kanten på formen. Sätt sen tillbaka kanten på springformen och klä med plast eller overheadpapper.


Mangomousse:
Börja med marängen.(fyllning 2)
Koka socker och vatten till 123 grader. Vispa äggvitorna med salt till ett tjockt fast skum. Häll i sockerlagen i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning. Vispa tills marängen är fast och glansig. Sänk sen hastigheten och vispa tills marängen svalnat.



Mixa mangon till en fin puré. Sila purén, kan vara lite svårt men det är bara att pressa igenom så gott det går. Man måste inte sila den, bara om du vill ha en slät mousse. Blötlägg gelatinbladen ca 5 min. Krama ur dem och smält med citronjuicen i mikron. Blanda sen med purén, se till att det är ordentligt blandat. Blanda sen i den italienska marängen och vänd ner den vispade grädden.
Häll i formen med mandelchokladbotten. Plasta över och låt stå i kyl i minst tre timmar. Häll sen på purén. Ät den som den är eller så  ställer du den i frysen någon timma och låter den sen tina upp. Då kommer purén lägga sig som ett jämnt, blankt och fint lager över tårtan. På bilden är tårtan i upptiningsläge. 


Passionsfruktspuré (topping):
Sila bort de svarta fröna om du vill ha en helt ren puré. Häll det i en kastrull och koka upp med saft och socker. Smaka av och red sen purén så den blir lite trögflytande (blanda maizena med lite vatten så klumpar det sig inte). Låt svalna helt. Häll över moussetårtan och bred fint ut med en sked.


Dekorera den med bär eller små chokladpåskägg!



 


Baka även;