Homemade Stockholm

Saffranskaka med toscatäcke!

Föregående Nästa
saffrankaka-2.jpg
Det här är en superfavorit! Längtat efter den här hela året och äntligen är det 1:a advent på söndag! Tjiho! Mina gäster från förra året pratar fortfarande om denna saffranstoscakaka!

Ingredienser

  • Botten:
  • 200 g smör
  • 0,5 g saffran
  • 3 msk cointreau
  • 3 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Topping:
  • 1 dl pekannötter
  • 0,5 dl pistagenötter
  • 0,5 dl cashewnötter
  • 1 dl flagad mandel
  • 0,75 dl grädde
  • 75 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl Ljus sirap
  • 1 st zest från apelsin

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. (jag gjorde 1,5 sats och gjorde en liten och en stor kaka. Den lilla är på bilden, 15 cm i diameter)
Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret, marinera sen i 2-3 msk cointreau i minst 20 min.
Smält matfettet. Blanda saffransblandningen med det smälta smöret.
Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smöret och mjölken.
Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Blanda försiktigt. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna i formen under bakduk medan du gör toscatäcket.


 


Toscatäcket:
Grovhacka nötterna och lägg i en bunke med rivet apelsinskal.
Blanda grädde, smör, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och fortsätt koka tills blandningen får en lätt gyllenbrun färg.
Häll blandningen i bunken med nötterna och rör om. Häll sedan blandningen på toscakakan.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 10 min eller tills toscan fått en fin färg.


Tips

Nötterna kan varieras och bytas ut mot mandlar t.ex.

Kommentarer: