
Ingredienser
- Deg:
- 1 st ägg
- 50 g jäst för söta degar
- 100 g smör
- 3 dl standard mjölk
- 0,75 tsk salt
- 1,5 tsk kardemummakärnor, mortlade
- 1,5 dl strösocker
- 10 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 500 g mandelmassa
- 200 vaniljkräm
- 1 tsk kardemumma mortlad
- 1 tsk vaniljpulver
- 2 msk grädde
- 1 näve(ar) hackad mandel
- Topping:
- 5 dl grädde
- 2 florsocker
Gör så här:
Traditionell semla:
1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken och rör om, låt vätskan bli fingervarmt, 37°C.
2. Blanda i salt, kardemumma, socker och ägg. Blanda i mjöl efter hand och arbeta degen smidig och blank, enklast blir det med en köksmaskin eller en elvispens degkrokar.
3. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30 minuter.
4. Ta upp degen på bakbordet knåda den lite och dela degen i 20 delar (eller till fler delar om du vill göra minisemlor), baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa minst 30 minuter under bakduk.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg eller äggula med lite vatten i. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 250°C i ca 5-7 minuter. Låt bullarna svalna under en bakhandduk.
Mandelmasskrämen:
1. Skär av ett lock på varje semla. Gröp ur semlorna och lägg innanmätet i en bunke. Mixa ihop med mandelmassa, vaniljkräm, kardemumma och vaniljpulver, tillsätt ev lite mjölk eller grädde för att få önskad konsistens på krämen. Blanda i ganska finhackad mandel för lite tuggmotstånd.
2. Fyll semlorna rikligt med fyllningen och spritsa på grädde och lägg på locket. Pudra över florsocker. Ha gärna i lite florsocker i grädden också. Eller varför inte vispa i lite dulce de leche och gör kolagrädde?! 😋
Mini Croissantsemla, ca 6 st :
Croissantsemelbullar:
2 Smördegsplattor
Fyllning:
riven mandelmassa 150 gram)
mortlade kardemummakärnor (0,5 tsk)
vaniljkräm (0,75 dl)
vaniljpulver (1 tsk)
en skvätt amaretto (1-2 tsk)
Grädde:
vispgrädde
florsocker
rom eller konjak
Tina upp smördegsplattor. Jag gjorde på två olika sätt. Vill man ha en rund liten semla kan man rulla ihop degen men då växer de inte så mycket. Om man vill ha en större semla och lite frasigare kan man borsta bort mjölet på plattan och vika den en och två gånger trycka ihop den ordentligt men fortfarande inte knåda ihop den. Tänk att det är massa lager som inte vill skrynklas ihop. När du pressat ut degen till ca 1,5 cm hög rektangel trycker du ut små rundlar och lägger på bakplåtspapper, pensla med ägg och in i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min, tills de vuxit rejält och fått färg. Om man vill kan man strö över flagad mandel efter att du penslat på ägget, så blir dom extra fina! De kan växa lite åt höger och vänster men det gör inget då man kan skära till dem sen.
Skär bullarna och gröp ur lite innehåll som du lägger i fyllningen (som du mixar ihop i en skål). Vispa grädden och blanda i romen eller vad du har hemma. Lägg på den fyllda semlan och pudra över florsocker. Servera direkt då de är som frasigast!