Hos Niskas

Löksoppa

Föregående Nästa
Löksoppa
Förespråkar ju soppa så ofta jag kan! Varför äter vi inte mer soppa? Det är gott, värmande och försvinnande lätt att sno i hop!

Ingredienser

  • 1 st Gul lök
  • 1 st Röd lök
  • 2 dl Purjolök
  • 1 st Schalottenlök
  • 1 st Vitlök Super Solo
  • 1 msk Smör
  • 2 st Oxbuljongtärningar
  • 2 msk Tomatpuré
  • 1 själk(ar) Timjan
  • 1 l Vatten
  • 1 st Ägg
  • 1 st Smördegsplatta fryst
  • 1 dl Västerbottenost riven

Gör så här:


  1. Skiva gul, röd och schalottenlök, finstrimla purjolöken och riv vitlöken

  2. Stek i smör utan att det tar färg ca 5 min

  3. Lägg i 2 ox buljongtärningar om du inte har egen fond, tomatpuré, timjan och vattnet.

  4. Koka i hop ordentligt, späd med mer vatten om så önskas

  5. Smaka av med salt och peppar

  6. Ställ åt sidan och låt svalna

  7. Häll upp soppan i önskade ugnsfasta formar och pensla kanterna på formarna med uppvispat ägg

  8. Lägg över smördeg, nyp ihop kanterna ordentligt

  9. Pensla med mer uppvispat ägg

  10. Riv över västerbottenost

  11. Grädda i 225 grader ca 15-20 min