Hos Niskas

Färsk Rödingfilé med Dillpicklade grönsaker, palsternackspure och vitvinssås

Föregående Nästa
Röding med picklade grönsaker palsternackspure
Detta är den optimala bjudrätten - en av mina favoriträtter!

Ingredienser

  • 4 st Rödingfilèer
  • 1 st Citron
  • 1 tsk Salt
  • 2 krm Svartpeppar
  • 2 msk Smör
  • Tillbehör:
  • 1 dl Ättiksprit
  • 1 dl Strösocker
  • 2 dl Vatten
  • 1 st Rödlök
  • 0,25 st Blomkålshuvud
  • 0,5 st Gurka
  • 2 msk Dill finhackad - spara en kvist till garnering
  • Sås:
  • 2 st Schalottenlök
  • 2 msk Smör
  • 1 själk(ar) Timjan
  • 10 st Enbär
  • 2 dl Vitt vin - torrt
  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 dl Vatten
  • 1 st Fiskbuljongtärning - eller egen fiskfond
  • Kräm:
  • 400 g Palsternacka
  • 400 g Potatis mjölig sort
  • 2 msk Smör
  • 2 dl Gräddfil
  • 1 tsk Salt

Gör så här:


  1. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt lagen kallna. Dela blomkålen i små buketter och koka dem 1 minut i lättsaltat vatten.

  2. Skala och skär rödlöken i båtar, gröp ut gurkan och hacka den i små tärningar

  3. Blanda ner grönsakerna och dill i lagen - låt stå minst 1 tim gärna över natten

  4. Skala och skiva schalottenlöken, fräs den i smör utan att den tar färg

  5. I samma panna som löken läggs timjanskvisten och stötta enbär. Häll på med vin, grädde och fiskbuljongtärning

  6. Låt såsen sjuda i 20 min - sila av såsen före servering

  7. Skala palsternacka och potatis och skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten

  8. Häll av vattnet och blanda ner smör, gräddfil och salt - mixa till en slät pure

  9. Skölj av citronerna noggrant och riv skalet med ett zestjärn. Klappa in citronskalet på fiskfiléernas köttsida, salta och peppra

  10. Stek fisken i smör med köttsidan ner först ca 1 min - vänd och stek färdigt på skinnsidan till 52 grader innertemperatur

  11. Servera rödingen med sås, pure och grönsaker - garnera med en dillkvist

  12. Voila - min favoriträtt!