
Detta är den optimala bjudrätten - en av mina favoriträtter!
Ingredienser
- 4 st Rödingfilèer
- 1 st Citron
- 1 tsk Salt
- 2 krm Svartpeppar
- 2 msk Smör
- Tillbehör:
- 1 dl Ättiksprit
- 1 dl Strösocker
- 2 dl Vatten
- 1 st Rödlök
- 0,25 st Blomkålshuvud
- 0,5 st Gurka
- 2 msk Dill finhackad - spara en kvist till garnering
- Sås:
- 2 st Schalottenlök
- 2 msk Smör
- 1 själk(ar) Timjan
- 10 st Enbär
- 2 dl Vitt vin - torrt
- 2 dl Vispgrädde
- 1 dl Vatten
- 1 st Fiskbuljongtärning - eller egen fiskfond
- Kräm:
- 400 g Palsternacka
- 400 g Potatis mjölig sort
- 2 msk Smör
- 2 dl Gräddfil
- 1 tsk Salt
Gör så här:
- Koka upp ättika, socker och vatten. Låt lagen kallna. Dela blomkålen i små buketter och koka dem 1 minut i lättsaltat vatten.
- Skala och skär rödlöken i båtar, gröp ut gurkan och hacka den i små tärningar
- Blanda ner grönsakerna och dill i lagen - låt stå minst 1 tim gärna över natten
- Skala och skiva schalottenlöken, fräs den i smör utan att den tar färg
- I samma panna som löken läggs timjanskvisten och stötta enbär. Häll på med vin, grädde och fiskbuljongtärning
- Låt såsen sjuda i 20 min - sila av såsen före servering
- Skala palsternacka och potatis och skär i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten
- Häll av vattnet och blanda ner smör, gräddfil och salt - mixa till en slät pure
- Skölj av citronerna noggrant och riv skalet med ett zestjärn. Klappa in citronskalet på fiskfiléernas köttsida, salta och peppra
- Stek fisken i smör med köttsidan ner först ca 1 min - vänd och stek färdigt på skinnsidan till 52 grader innertemperatur
- Servera rödingen med sås, pure och grönsaker - garnera med en dillkvist
- Voila - min favoriträtt!