Hos Niskas

Röding på Norrlandsvis

Föregående Nästa
röding på norrlands vis 2
Jag har lärt av min man att denna supersnabba och jätte enkla fiskrätt kallas för röding på norrlandsvis - inte mig emot! Här kommer en av mina favorit rätter! På norrlandsvis såklart :-)

Ingredienser

  • 4 st Rödingar - fileade och urbenade
  • 3 dl Grädde gärna vipsgrädde såklart men matlagningsgrädde fungerar
  • 1 st Fiskbuljongtärning
  • 0,5 dl Dill hackad
  • 30 g smör att steka rödingen i
  • Tillbehör:
  • 800 g Potatis
  • 200 g Haricotes verts
  • 15 g Smör

Gör så här:

Det här en sån där rätt som jag bara älskar att laga och servera, det går fort - det är gott - och det är faktiskt svårt att misslyckas!



  1. Skala och koka potatis - denna skall pressas i en potatispress så det gör inget om den är lite för mosig!

  2. Lägg haricots verts i en panna (på bilden har jag frusen - JA frysta grönsaker fungerar! här uppe i norr är vi beroende av sånt då det inte går att få vantarna på färskt - men färskt är Alltid godast....) täck med vatten och i men en klick smör, salta vattnet lite, sjud långsamt, koka inte sönder!

  3. Rensa rödingen och ta bort alla ben - jag brukar dela rödingen på hälften nu.

  4. Salta och peppra med vitpeppar - använd finsalt inte flingsalt till så fin fisk som röding - då fördelar sig saltet jämnt över fisken.

  5. Stek i en stekpanna med smör som fått ordentlig färg, först på skinnsidan neråt någon minut bara och sen ett kort tag med köttsidan neråt, plocka upp ur pannan lägg åt sidan.

  6. Skölj INTE ur pannan när fisken är stekt, utan tillsätt nu grädde och fiskbuljongtärning + dill

  7. Låt såsen koka ihop 10 minuter och smaka av med mer grädde salt och peppar

  8. Lägg rödingen upp och ner och dra bort skinnet - börja i ett hörn så brukar det gå lätt!

  9. Sista 4 minuterna lägg ner rödingen i såsen och låt de puttra med

  10. Servera rödingen med pressad potatis och smörkokta haricots verts!


Testa även:

Tips

När man jobbar med buljongtärningar så måste man vara extra noga på att smaka av - 1 extra tärning är ofta nödvändigt för smaken - men det beror också på hur mycket smak man vill ha... denna balansgång!