
I julklapp nu 2016 fick jag mig en bambulåda för ångning - som jag längtat! Detta är det bästa receptet jag provat än så länge på dessa magiska steamed buns!
Ingredienser
- Deg:
- 30 g Jäst
- 4 dl Vatten fingervarmt
- 4 msk Strösocker
- 2 tsk Salt
- 1 dl Matolja
- 10 dl Vetemjöl
- 2 krm Bakpulver
Gör så här:
- Mät upp ljummet vatten och smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen och mät sedan upp socker, salt och matolja.
- Blanda mjöl och bakpulver för sig i en annan bunke och rör så att bakpulvret blandas med mjölet
- Häll försiktigt ner mjölet under omrörning i degvätskan
- Arbeta degen med degkrok i 15 min
- Den skall bli mycket slät och seg och nästan skina av glans
- Låt degen jäsa i 50 min
- Ta upp degen på mjölat bakbord
- Ta ut 30 grams bollar som kavlas ovala
- Pensla matolja på varje oval och vik ihop
- Förvara på bakplåtspapper
- Jäs i ytterligare 50 min
- Hetta upp vatten i en kastrull - det ska inte stormkoka men sjuda på ordentligt
- Ställ över en bambulåda och ånga de antal bröd som får plats - storleken på bambukorgarna varierar
- Har man ingen bambulåda går det bra att ånga de på bakplåtspapper en och en i ett durkslag
- Ånga bröden mellan 6-7 minuter
- Låt svalna
- Går utmärkt att frysa
- Servera med valfritt protein pulled pork, lax, kyckling, fläsk, tonfisk
- De tillbehör jag brukar ha är picklad rödlök, koriander, chilimajonnäs, morötter, någon form av sallad, salladslök, rostade frön och finhackad chili - men det går att variera i all oändlighet
På bilden har jag nattbakat rimmat sidfläsk - vakuumförpackad rimmad fläsksida som fick ligga i sousviden i 14 tim på 68 grader, sen kryddades den med chili, bbq sås, svartpeppar - snittad svål och in i ugnen på 250 grader tills svålen är krispig
Tips
Chilimajonnäs finns redan under receptet het tonfisktartar