Hos Niskas

Steamed Buns - även kallade Baobröd

Föregående Nästa
Bao 2
I julklapp nu 2016 fick jag mig en bambulåda för ångning - som jag längtat! Detta är det bästa receptet jag provat än så länge på dessa magiska steamed buns!

Ingredienser

  • Deg:
  • 30 g Jäst
  • 4 dl Vatten fingervarmt
  • 4 msk Strösocker
  • 2 tsk Salt
  • 1 dl Matolja
  • 10 dl Vetemjöl
  • 2 krm Bakpulver

Gör så här:


  1. Mät upp ljummet vatten och smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen och mät sedan upp socker, salt och matolja.

  2. Blanda mjöl och bakpulver för sig i en annan bunke och rör så att bakpulvret blandas med mjölet

  3. Häll försiktigt ner mjölet under omrörning i degvätskan

  4. Arbeta degen med degkrok i 15 min

  5. Den skall bli mycket slät och seg och nästan skina av glans

  6. Låt degen jäsa i 50 min

  7. Ta upp degen på mjölat bakbord

  8. Ta ut 30 grams bollar som kavlas ovala

  9. Pensla matolja på varje oval och vik ihop

  10. Förvara på bakplåtspapper

  11. Jäs i ytterligare 50 min

  12. Hetta upp vatten i en kastrull - det ska inte stormkoka men sjuda på ordentligt

  13. Ställ över en bambulåda och ånga de antal bröd som får plats - storleken på bambukorgarna varierar

  14. Har man ingen bambulåda går det bra att ånga de på bakplåtspapper en och en i ett durkslag

  15. Ånga bröden mellan 6-7 minuter

  16. Låt svalna

  17. Går utmärkt att frysa

  18. Servera med valfritt protein pulled pork, lax, kyckling, fläsk, tonfisk

  19. De tillbehör jag brukar ha är picklad rödlök, koriander, chilimajonnäs, morötter, någon form av sallad, salladslök, rostade frön och finhackad chili - men det går att variera i all oändlighet


På bilden har jag nattbakat rimmat sidfläsk - vakuumförpackad rimmad fläsksida som fick ligga i sousviden i 14 tim på 68 grader, sen kryddades den med chili, bbq sås, svartpeppar - snittad svål och in i ugnen på 250 grader tills svålen är krispig  

Tips

Chilimajonnäs finns redan under receptet het tonfisktartar