Hos Niskas

Laxfilé med vitvinssås och potatiskroketter

Föregående Nästa
Lax med potatiskroketter och vitvinssås
Lax i alla former kan jag aldrig få nog av!

Ingredienser

  • 4 st Laxfilé bitar
  • 3 msk Smör
  • 1 nypa(or) Salt och Peppar
  • Tillbehör:
  • 800 g Potatis
  • 100 g Västerbottenost
  • 3 msk Dill
  • 4 st Ägg
  • 1 tsk Salt
  • 1 krm Vitpeppar
  • 1 dl Vetemjöl
  • 3 dl Panko
  • 1,5 l Frityrolja
  • Sås:
  • 2 st Schalottenlök
  • 8 st Fänkålsfrön
  • 2 st Fiskbuljongtärning
  • 2 dl Vatten
  • 2 dl Vitt vin - inte ekfatslagrat
  • 2,5 dl Grädde

Gör så här:


  1. Koka den skalade potatisen mjuk i lättsaltat vatten

  2. Pressa potatisen. Blanda med riven ost, dill och hälften av äggen i en bunke. Arbeta snabbt ihop till ett fast mos. Krydda med salt och peppar.  Forma potatissmeten till stora pingisbollar.

  3. Häll mjöl, vispat ägg och panko i tre olika skålar. Vänd potatisbollarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Hetta upp oljan till 180°C i en kastrull, fritera kroketterna i omgångar i oljan. Ha ett lock nära till hands ifall det börjar brinna. Ta upp ur oljan när de fått en gyllene färg. Låt kroketterna rinna av på hushållspapper.

  4. Finhacka schalottenlök och stek i smör utan att ta färg, lägg i 2 fiskbuljongtärningar och 10 st fänkålsfrön - om du inte har egen fond till hands, tillsätt vitt vin, vatten och låt reducera ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och låt koka upp - smaka av med salt och peppar.

  5. Smält smör i en stekpanna, stek laxen med köttsidan ner först, vänd sedan laxen och stek färdigt på skinnsidan ner tills en innertemperatur på 48 grader.

  6. Ät och njut!


 

Tips

Kroketterna kan smaksättas på olika sätt till andra rätter, lite finhackade kantareller till en köttbit kanske