
Lax i alla former kan jag aldrig få nog av!
Ingredienser
- 4 st Laxfilé bitar
- 3 msk Smör
- 1 nypa(or) Salt och Peppar
- Tillbehör:
- 800 g Potatis
- 100 g Västerbottenost
- 3 msk Dill
- 4 st Ägg
- 1 tsk Salt
- 1 krm Vitpeppar
- 1 dl Vetemjöl
- 3 dl Panko
- 1,5 l Frityrolja
- Sås:
- 2 st Schalottenlök
- 8 st Fänkålsfrön
- 2 st Fiskbuljongtärning
- 2 dl Vatten
- 2 dl Vitt vin - inte ekfatslagrat
- 2,5 dl Grädde
Gör så här:
- Koka den skalade potatisen mjuk i lättsaltat vatten
- Pressa potatisen. Blanda med riven ost, dill och hälften av äggen i en bunke. Arbeta snabbt ihop till ett fast mos. Krydda med salt och peppar. Forma potatissmeten till stora pingisbollar.
- Häll mjöl, vispat ägg och panko i tre olika skålar. Vänd potatisbollarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Hetta upp oljan till 180°C i en kastrull, fritera kroketterna i omgångar i oljan. Ha ett lock nära till hands ifall det börjar brinna. Ta upp ur oljan när de fått en gyllene färg. Låt kroketterna rinna av på hushållspapper.
- Finhacka schalottenlök och stek i smör utan att ta färg, lägg i 2 fiskbuljongtärningar och 10 st fänkålsfrön - om du inte har egen fond till hands, tillsätt vitt vin, vatten och låt reducera ihop tills hälften återstår. Tillsätt grädden och låt koka upp - smaka av med salt och peppar.
- Smält smör i en stekpanna, stek laxen med köttsidan ner först, vänd sedan laxen och stek färdigt på skinnsidan ner tills en innertemperatur på 48 grader.
- Ät och njut!
Tips
Kroketterna kan smaksättas på olika sätt till andra rätter, lite finhackade kantareller till en köttbit kanske