I köket med Anders

Grönpepparsås med whiskey

Föregående Nästa
image.jpeg (180)
Grönpepparsås är riktigt gott till en röd köttbit, oftast har man konjak i såsen men jag testade med whiskey istället, riktigt gott blev det.

Ingredienser

  • 3 st scharlottenlökar
  • 1 burk(ar) grönpeppar i lag
  • 50 g smör
  • 0,5 dl whiskey
  • 3 dl oxfond
  • 3 dl grädde
  • 1 msk japansk soya
  • lite steksky om du har
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

Hacka lök och häll av grönpeppar.


Fräs lök och grönpeppar i smör en stund tills löken mjuknar.


Häll på whiskey, inte under fläkten om det skulle börja flamma upp, tillsätt sedan fonden och koka ner till hälften. Ha i grädde, soya och eventuellt lite steksky om du steker lite kött samtidigt.


Koka ner till önskad konsistens och smaka av med salt och svartpeppar.


Gott till; 


Flapsteak


Flankstek


T-bonesteak


Kalventrecote 


Testa även;

Tips

Perfekt till en rejäl blodig köttbit, t ex oxfilé eller entrecote med rostad potatis.