
En fantastisk hösträtt med saftig kycklingfilé, trevliga rotfrukter och en ljuvlig sås. Laga och njut!
Ingredienser / 2 personer
Picklad ostronskivling
- 200 g färsk ostronskivling
- Smör till stekning
- Salt & peppar
- 1 dl ättika (12%)
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
Madeirasås
- 3 schalottenlökar
- 1 morot
- 1 msk smör
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl madeiravin
- 4 dl utspädd kalvfond
- Salt & peppar
- Idealmjöl
Rotfrukter
- 1 kålrot
- 1/2 rotselleri
- 3 morötter
- Brysselkål
- 5 dl utspädd kycklingfond
- Smör till stekning
Kyckling
- 300 g ekologisk kycklingbröstfilé
- Salt & peppar
- Smör till stekning
Gör så här
Picklad ostronskivling
1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka tills sockret löst sig i vätskan.
2. Stek ostronskivlingen i lite smör tills den fått fin färg. Salta & peppra.
3. Lägg svampen i kastrullen med ättikslagen och låt dra i minst 30 minuter.
Madeirasås
4. Hacka lök och morot fint och stek i en klick smör utan att det tar färg. Blanda i tomatpuré, madeiravin och utspädd kalvfond och låt såsen koka ihop och reducera till en kraftig sky.
5. Sila såsen, krydda med lite salt och peppar. Tillsätt några teskedar idealmjöl under omrörning och koka upp på nytt. När du är nöjd med konsistensen är såsen klar.
Rotfrukter
6. Skär kålrot, rotselleri och morot i tärningar. Stek tärningarna i en klick smör på relativt hög värme tills de fått lite färg. Häll över tärningarna i en kastrull och tillsätt 5 dl utspädd kycklingfond. Koka upp och låt koka under lock tills rotfrukterna är mjuka.
7. Skölj brysselkålen och lägg dem i en kastrull med vatten och lite salt. Koka upp och låt koka 5-7 minuter. Dela dem därefter på längden.
Kyckling
8. Salta & peppra filén. Stek därefter kycklingen i smör med skinnsidan nedåt på hög värme i några minuter (tills skinnet fått fin färg). Vänd filén och stek en minut på andra sidan.
9. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och ställ in i ugnen på 150 grader. Kycklingen är klar när innertemperaturen når 72 grader.
Följ mig på Instagram!