Läsarnas recept

Gammaldags dansk äppeldessert

Föregående Nästa
JON DAVIDSSON-dessert

En härlig klassisk äppeldessert från vårt kära grannland Danmark.

Ingredienser 4 personer



  • 5 st äpplen (exempelvis Katja, Discovery eller Gravenstein)

  • 1 vaniljstång

  • 75 g smör

  • 1,5 dl strösocker

  • 2 dl ströbröd/skorpmjöl

  • 2,5 dl vispgrädde


 


Gör så här



  1. Skala, kärna ur och dela äpplena i tärningar.

  2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

  3. Koka upp äppelbitarna i en kastrull tillsammans med 1/2 dl vatten, vaniljstång och vaniljfrön. Koka på svag värme i ca 10 minuter eller tills bitarna är mjuka. Tillsätt 0,5 dl strösocker. Låt svalna. 

  4. Smält smöret i en stekpanna på relativt hög värme utan att det blir bränt. Tillsätt strösocker och ströbröd. Rör under tiden tills blandningen är gyllenbrun och krispig. Häll ströbrödsblandningen på en bit bakplåtspapper och låt den svalna. Rör med jämna mellanrum för att undvika klumpar.

  5. Vispa vispgrädde lätt. 

  6. Servera gärna i glas och varva äpple med ströbrödsblandningen. Toppa med grädde.


 


Här hittar du mig på Insta!