Made by Pernilla

Klassisk härlig sockerkaka

Föregående Nästa
Jag är lite av en periodare vad det gäller bak, just nu har jag nördat in mig på sockerkaka, och vill dela ett enkelt och superduperbra recept på en! En alldeles vanlig sockerkaka. En sådan där som jag fick av mamma när jag var liten, den stod på en skärbräda på köksbänken med formen som lock, och man fick skära sig en skiva när man ville. En helt vanlig med bara lite vanilj i, inga krussiduller, ingen fyllning och inget piff :) Piff och puff är inget min mamma håller på med, det är rustikt och enkelt, men alltid hjärtligt och gott. Detta är ett recept på en stor rejäl sockerkaka.

Ingredienser

  • 4 st Ägg
  • 2 dl Strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 100 g smält smör
  • 1 dl mjölk

Gör så här:


Smöra och bröa en stor sockerkaksform, den bör vara på minst 1,5 liter.


Sätt på ugnen på 175 grader. Varmluft eller vanlig spelar ingen roll.


Knäck äggen i en rejält stor bunke, tillsätt strösockret, vispa i några minuter så sockret löser sig och det blir ljust  och fluffigt.


Smält smöret och häll i mjölken.


Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver ordentligt , vänd ner i smeten försiktigt men väl, varvat med det smälta smöret och mjölken.


När smeten är fint blandad, häll upp i den smörade formen, grädda mitt i ugnen i ca 30-35 min.


Låt den färdiggräddade kakan stå kvar i formen 10-15 min innan den välts upp och äts upp...


Njut sedan av en saftig, lagom söt och mjukt härlig sockerkaka.


Tips

Vaniljsockret kan bytas ut mot rivet citronskal för att få en citronsockerkaka.

Servera med färska bär och vispad grädde som en efterrätt eller lyxigt god fika.

Stek ett par skivor i smör och servera med vaniljglass, vispad grädde och härliga jordgubbar... Dödsgott :)

Det går alldeles utmärkt att frysa in den, och passa då på att baka en dubbel sats, få två fina stora sockerkakor en att äta upp nu och en till en annan dag. :)