Jag satt och bläddrade lite i min farmors receptbok häromdagen. Min farmor hon hette Alma, föddes 1908, och hon är borta sedan många år, hon blev 96 år!
Det är ett liiiitet block med några handskrivna recept, som jag och säkert många knappast kan läsa, pg.a den snirkliga handstilen och de sparsamma instruktionerna...
Men ialla fall, så provbakade jag ett recept som hette Mörkakor Anna-Lisas.
Och de innehåller endast fyra ingredienser och de blev galet möra!
I boken är receptet 2 hg smör, 2 hg mjöl, 1/2 dl tjock grädde, rulla i pärlsocker. 200-225grader.
Thats it!
Så jag kan ha gjort fel, men de blev väldigt fina, möra och de försvann i ett nafs!
Ingredienser
- Kaka:
- 200 g smör
- 200 g vetemjöl
- 0,5 dl tjock grädde
- Topping:
- 0,5 dl pärlsocker
Gör så här:
Mät upp smör och mjöl,
lägg i en mixer med knivinsatsen.
mixa tills smöret och mjölet blandats.
Tillsätt grädden och mixa hastigt tills degen börjar gå ihop.
Stjälp upp på bakbordet, knåda lätt och rulla till en 4-5 cm tjock rulle.
häll ut pärlsockret på din bänk, långt som rullen och rulla degen i sockret så den täcks.
Vira in rullen i plastfolie och lägg svalt i ca en timma.
Under tiden degen vilar och blir fast, sätt på ugnen på 210 grader.
När degen vilat färdigt, skär 1 cm tjocka skivor med en vass kniv, placera på bakplåtspapper, lite mellanrum, de flyter ut lite.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på plåten och 20 minuter senare har du godaste lilla kakan:)