
Ingredienser
- 100 g mandelmjöl
- 200 g florsocker
- 110 g äggvita
- 4 msk strösocker
- 1 tsk Blå spirulinapulver
- Fyllning:
- 100 g vit choklad
- 250 g färska jordgubbar
- Dekorering:
- 100 g riven kokos
Gör så här:
Väg upp mandelmjöl och florsocker. Mixa några sekunder i en matberedare. I en annan bunke, vispa äggvita tills det börjar skumma. Tillsätt sockret efter hand, lite i taget. Tillsätt sedan spirulina och vispa till en fast maräng. Sikta ner mandelmjölblandningen i marängen och vänd försiktigt runt smeten tills den är i ”rätt” konsistens, vilket är svårt att beskriva exakt, men mitt knep är att ta en del smet på slickepotten och låta det ringla ner i skålen, om det ringlar och inte faller i klumpar är den klar.
Fyll en spritspåse med smeten och spritsa rundlar. Jag använder silikonbakmattor.
Låt macaronsen vila ca 30 minuter på plåt så de hinner torka lite på ytan (mindre risk att de spricker i ugn). Värm ugnen. Jag gräddar mina på varmluft 125 grader, med undervärme. När du sätter in plåten i ugnen, dra direkt ner värmen till 100 grader. Grädda ca 40 – 45 minuter.
Ta ut plåten ur ugnen och låt macaronsen kallna helt. Lossa sedan försiktigt och lägg upp och ner på en ny plåt med bakplåtspapper.
Mixa tärnade jordgubbar till en puré. Koka upp i en kastrull och slå den över finhackad vit choklad i en skål. Vända 30 sek och rör sedan från mitten och ut för en slät ganache. Om inte all choklad smälter så värm försiktigt några sekunder i mikro och rör på nytt. Plasta och låt stelna i några timmar, enklast att göra detta kvällen innan så är den perfekt spritsbar morgonen efter.
Spritsa en klick chokladganache på hälften av macarons-halvorna, använd resterande som lock. Rulla försiktigt på högkant i riven kokos. Låt stelna i kyl en timma.