
Ingredienser
- Deg:
- 75 g smör
- 160 g vetemjöl (2,5 dl)
- 1 nypa(or) flingsalt
- 0,5 tsk bikarbonat
- 90 g råsocker (1 dl)
- 1 st ägg
- 75 g vit choklad, fint hackad
- 0,5 st zest av citron
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 50 g pistagenötter
- Fyllning:
- 0,75 burk(ar) Gridelli pistagekräm, det som blir över är urgott på toast
- Dekorering:
- 50 g vit choklad
- 25 g pistagenötter
Gör så här:
Smält smör. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke för köksassistent. Tillsätt sedan smöret långsamt medan maskinen går på lägsta hastighet.
Fortsätt med att tillsätta ägget och rör till degen precis går ihop.
Tillsätt slutligen hackad choklad och pistagenötter och rivet citronzest och rör precis tills det går ihop till en deg. Rulla in degen i plastfolie och kyl i minst 30 minuter i frysen. Värm under tiden ugnen till 175 grader.
Väg upp 30 g stora bitar av degen (eller dela den i ca 15 bitar). Spara ca 1/4 av varje degbit och rulla resterande till en boll, platta till och gör en grop i mitten.
Fyll kakan med pistagekrämen. Får du inte fatt i krämen går det också bra med Nutella. Platta ut den mindre degbiten för varje kaka och lägg ovanpå som ett lock. Pressa ihop kanterna med fingret så att de sitter ihop. Platta eventuellt till kakan något med handen.
Grädda 7-10 minuter mitt i ugnen tills kakorna har blivit lätt gyllene.
Låt kallna på galler. Smält sedan vit choklad (valfritt). Enklast är att smälta 35 g i intervaller i micro, och sedan röra ner resterande 15 gram som får smälta (enklaste tempererings-formen). Fyll en spritspåse med tyll m litet hål, eller använd en tesked och ringla över chokladen över kakorna. Avsluta med att hacka pistagenötter och strö över.
psst... om du gillar fyllningen extra krämig går de bra att värma lätt i micro innan du äter de.
Förvara i lufttätt burk i kylen i en vecka. Går super duper att frysa in i upp till 3 månader.