
Ingredienser
- Deg:
- 150 g rumsvarmt smör
- 900 g mjöl
- 5 dl mjölk
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk kardemummakärnor
- 1 st ägg
- 1 st ägg till pensling
- 1,5 dl socker
- 25 g jäst
- Fyllning:
- 200 g mandelmassa
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 tsk vaniljpulver
- 250 g färska hallon
- Frosting:
- 100 g cream cheese
- 1,5 dl florsocker
- 0,5 st saft från citron
Gör så här:
Börja med degen. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk med mortlad kardemumma till fingervarmt och rör ut med jästen. Tillsätt salt, socker, mjölk, ägg och tärnat rumsvarmt smör. Börja arbeta i maskin och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta i maskin ca 10-15 minuter tills du har en fin elastisk deg som släpper från bunkens kanter.
Jäs 1 timma i bunken, övertäckt med plastfolie.
Arbeta ut degen på bakbord och dela i två lika stora delar. Kavla ut varje halva till en rektangel, ca 0,5 cm tjock. Rör ihop smör med grovriven mandelmassa och vaniljpulver och bred i ett jämnt lager över degen. Strö hela hallon så att de fördelas jämnt. Rulla ihop till en tight rulle och skär ca 3-4 cm tjocka skivor. Upprepa med andra deghalvan.
Placera ut i två smorda springformar, ca 24 cm stora, med snittytan upp. Täck med plastfolie och låt jäsa ca 40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter, tills gyllenbruna.
Ta ut och låt svalna först i formen på galler. Lossa sedan från formen och låt kallna helt. Rör ihop cream cheese med florsocker och citronsaft och ringla över. Njut!