Nina Cederholm

Tiramisù Brownie

Föregående Nästa
20210420-013A1029-4.jpg
Tiramisù möter Brownie i detta bakverk. Tre lager med smak av kaffe, choklad och det översta mascarpone med marsala och vanilj - alltså MUMS. Går finfint som den är till kaffe. Eller värm den något och servera med en kula vaniljglass till efterrätt. Jag bakar den i en kvadratisk form 24x24 cm. Viktigt för att få till Tiramisù-smaken är marsala-vinet och espressopulvret. Jag tror inte detta bakverk behöver någon vidare presentation - nu till receptet!

Ingredienser

  • Steg 1:
  • 75 g smör
  • 90 g mjöl (1,5 dl)
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 msk espressopulver
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 120 g ljust muscovadosocker (1,5 dl)
  • 1 st ägg
  • 1 nypa(or) flingsalt
  • 75 g mörka chokladknappar
  • Steg 2:
  • 75 g smör
  • 60 g vetemjöl (1 dl)
  • 20 g kakao (0,5 dl)
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 135 g strösocker (1,5 dl)
  • 1 st ägg
  • 1 nypa(or) flingsalt
  • Steg 3:
  • 1 förpackning(ar) mascarpone
  • 3 msk marsalavin
  • 68 g strösocker (0,75 dl)
  • 1 st äggula
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 nypa(or) flingsalt

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader, över och undervärme.



Börja med att klä en kvadratisk form (24x24 cm) med bakplåtspapper. Jag smörjer min först och lägger sedan i pappret, så fäster det bättre längst kanterna.



Smält smöret för första lagret i en kastrull på låg värme. Tillsätt övriga ingredienser (sikta ner mjölet i en trådsil) och rör ihop för hand med en ballongvisp precis tills du får en jämn smet. Använd en slickepott för att hälla över i formen och sprid ut med slickepotten så det täcker hela botten.



Strö ut chokladknapparna jämnt över lagret.



 


Upprepa samma procedur med lager två, du behöver inte diska kastrullen emellan. Häll över det första lagret, försök att ringla smeten över hela utan, så blir det inte så mycket att jämna ut för hand med slickepotten. 



Lägg sedan samtliga ingredienser för mascarpone-lagret i en bunke och vispa ihop för hand med en ballongvisp. Sprid ut över choklad-lagret.




Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. 


Låt svalna. Snyggast rutor skär du upp om du låter den kallna helt i kylskåp först. Pudra med kakao.


Ät som den är eller servera (uppvärmd) med en kula vaniljglass.