
Ingredienser
- 300 g lax
- 300 g torskrygg
- 500 g räkor med skal
- 2 klyfta(or) vitlök, finhackad
- 1 st liten purjolök i skivor
- 1 st morot, skivad
- 1 st liten fänkål, skivad
- 2 msk tomatpuré
- 3 st tomater, i tärningar
- 1 tsk timjan, torkad
- 0,5 g saffran
- 2,5 dl vitt vin
- 5 dl fiskfond + vatten
- 2,5 dl grädde
- nymalen svartpeppar & flingsalt
- olivolja för stekning
- Dekorering:
- 0,5 dl färsk persilja, hackad
- 8 kvist färsk timjan
- Tillbehör:
- 1,5 dl majonäs
- 1 klyfta(or) vitlök, pressad
- 1 tsk sambal oelek
- salt & svartpeppar
Gör så här:
Värm olivolja i en gryta och bryn vitlöken utan att den tar färg, tillsätt purjolök, morot och fänkål. Låt det fräsa några minuter, rör om då och då så det inte tar färg. Tillsätt tomatpuré, färska tomater och timjan och låt allt fräsa ihop någon minut. Häll på saffran, vitt vin, fiskfond (fond + vatten) och grädde. Låt allt koka på svag värme i ca 10 minuter, tills morötterna känns mjuka.
När soppan kokat klart, smaka av med nymalen svartpeppar och flingsalt. Ta bort grytan från plattan och lägg ned fisken i soppan. Lägg på locket och låt soppan dra i ca 10 minuter, då tillagas fisken perfekt utan att koka sönder.
Skala räkorna och toppa soppan med räkor precis innan servering. Garnera med finhackad persilja och några kvistar färsk timjan.
Servera soppan med chiliaioli och nybakat bröd.
Aioli med sting
Pressa vitlök i majonäs av god kvalitet, smaka av med sambal oelek, salt och peppar.
Vill du göra din egna majonäs så hittar du receptet här!
Gott till
Tips
Denna soppa går jättebra att förbereda, koka basen och precis innan det är dags att äta, ge soppan ett uppkok och lägg i fisken.