Pralinsystrarna

Kronärtskocka med parmesansmör

Föregående Nästa
foodfolder_kronärtskocka.jpg
En förrätt där alla får varsin kronärtskocka att sitta och plocka med. Vi har valt att servera skockan med smör, smaksatt med citron och parmesanost.

Ingredienser

  • 4 st kronärtskockor
  • 2 l grönsaksbuljong
  • 1 st gul lök
  • 1 st citron
  • 1 knippe timjan
  • salt
  • Tillbehör:
  • 100 g smör
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 0,5 st citron finrivet skal och zest
  • flingsalt

Gör så här:

Avlägsna den kraftiga stjälken på kronärtskockorna innan du kokar dem. Det gör du enklast genom att bryta eller vrida bort den. Skölj skockorna med vatten.


Häll grönsaksbuljong i en rymlig kastrull. Skala och dela lök och citron i fyra delar. Lägg lök, citron och timjan i grönsaksbuljongen och låt koka upp.


Lägg sedan i kronärtskockorna och salta lätt. Tillsätt eventuellt mer buljong, skockorna ska precis täckas. Sjud dem under lock tills det går att dra av bladen, det brukar ta ca 35 minuter.


Medan kronärtskockorna kokar, gör parmesansmöret.


Rört parmesansmör


Vispa upp smöret, det är enklare om det är rumstempererat. Riv parmesanosten och skalet från en halv citron fint, pressa citronsaften. Rör ner ost och citron i smöret och smaka av med salt.


Servera de kokta kronärtskockorna med parmesansmöret som en förrätt eller som ett tillbehör till middagen.


Gott till