
En len och mättande soppa där du tar till vara på hela blomkålen. Rosta blomkålsblasten och toppa soppan med.
Ingredienser
- 1 st gul lök
- 1 st blomkålshuvud
- 1 tsk olja till blasten
- 1 tsk smör till stekning
- 1 dl vitt vin
- 4 dl vatten 3-
- 3 dl grädde
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 1 nypa(or) salt och peppar
- 1 nypa(or) ev. zucchinichips
- 0,25 tsk ev. tryffelolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°.
Skala och hacka löken. Dela ner blomkålen till mindre buketter och spara blasten.
Lägg blasten på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över lite salt. Rosta i ugnen i ca 10 minuter eller tills blasten få fin färg.
Fräs löken i en stor kastrull tillsammans med lite smör. Lägg ner blomkålsbuketterna och låt fräsa med en stund.
Slå över vin, vatten, grädde och tillsätt buljongtärningen. Låt koka i 20 minuter tills blomkålen är ordentligt mjuk och smörig. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med rostad blast och gärna lite zucchinichips och några droppar tryffelolja.