ReceptSkaparna

Blomkålssoppa med rostad blast

Föregående Nästa
Blomkålssoppa.jpg
En len och mättande soppa där du tar till vara på hela blomkålen. Rosta blomkålsblasten och toppa soppan med.

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 1 st blomkålshuvud
  • 1 tsk olja till blasten
  • 1 tsk smör till stekning
  • 1 dl vitt vin
  • 4 dl vatten 3-
  • 3 dl grädde
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 nypa(or) salt och peppar
  • 1 nypa(or) ev. zucchinichips
  • 0,25 tsk ev. tryffelolja

Gör så här:





Sätt ugnen på 150°.


Skala och hacka löken. Dela ner blomkålen till mindre buketter och spara blasten.


Lägg blasten på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över lite salt. Rosta i ugnen i ca 10 minuter eller tills blasten få fin färg.


Fräs löken i en stor kastrull tillsammans med lite smör. Lägg ner blomkålsbuketterna och låt fräsa med en stund.


Slå över vin, vatten, grädde och tillsätt buljongtärningen. Låt koka i 20 minuter tills blomkålen är ordentligt mjuk och smörig. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.


Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med rostad blast och gärna lite zucchinichips och några droppar tryffelolja.