
Ingredienser
- 2 l vatten
- 2 msk strösocker
- Deg:
- 25 g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 1 msk ljus sirap
- 2 tsk salt
- 12 dl vetemjöl special
- Fyllning:
- 150 g getost
- 100 g grönkål
- 100 g valnötter, rostade
- 0,5 st granatäpple
- 1 tsk flytande honung
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, tillsätt lite vatten och rör ut. Tillsätt resten av vattnet, mjöl, salt och sirap. Arbeta ihop till en fast det, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 h.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till ca 20 cm långa längder, något smalare i ändarna. Lägg ihop ändarna till kransar och fäst ändarna runt varandra. Lägg dem på en klädd plåt och låt jäsa övertäckta i 20 minuter.
Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 2-3 bagels åt gången och låt sjuda i 3 minuter. Vänd några gånger. Ta upp och lägg tillbaka på bakplåten. Strö på sesamfrön och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Komponera bagels genom att dela dem, lägga på grönkål (färsk eller lätt stekt), mosad getost, rostade och hackade valnötter, granatäppelkärnor och ringla över lite flytande honung, sätt på toppen.