ReceptSkaparna

Julbagels med getost, grönkål och granatäpple

Föregående Nästa
Julbagels.jpg
De här julbagelsarna är perfekta till julbjudningen, julaftonsmorgon eller bjuda på efter jul med de rester som finns kvar efter julbordet.

Ingredienser

  • 2 l vatten
  • 2 msk strösocker
  • Deg:
  • 25 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl special
  • Fyllning:
  • 150 g getost
  • 100 g grönkål
  • 100 g valnötter, rostade
  • 0,5 st granatäpple
  • 1 tsk flytande honung

Gör så här:

Smula jästen i en bunke, tillsätt lite vatten och rör ut. Tillsätt resten av vattnet, mjöl, salt och sirap. Arbeta ihop till en fast det, gärna i maskin. Låt jäsa övertäckt i 1 h.


Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 lika stora delar. Rulla ut varje del till ca 20 cm långa längder, något smalare i ändarna. Lägg ihop ändarna till kransar och fäst ändarna runt varandra. Lägg dem på en klädd plåt och låt jäsa övertäckta i 20 minuter.


Sätt ugnen på 225°. Koka upp vatten och socker i en vid kastrull. Lägg i 2-3 bagels åt gången och låt sjuda i 3 minuter. Vänd några gånger. Ta upp och lägg tillbaka på bakplåten. Strö på sesamfrön och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.


Komponera bagels genom att dela dem, lägga på grönkål (färsk eller lätt stekt), mosad getost, rostade och hackade valnötter, granatäppelkärnor och ringla över lite flytande honung, sätt på toppen.