Ingredienser
- Deg:
- 1 msk kardemummakärnor
- 150 g smör
- 3 dl röd mjölk
- 50 g jäst
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk salt
- 1 ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
- Fyllning:
- 150 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl socker
- 1 msk malen kardemumma
- 1 tsk äkta vaniljpulver
- Topping:
- 1 ägg till pensling
- pärlsocker
- 10 st jordgubbar
Gör så här:
Stöt kardemummakärnorna i en mortel.
Smält smöret i en kastrull och slå på mjölken. Värm tills fingervarmt och tag sedan av kastrullen från värmen. Häll den ljumma mjölkblandningen i en matberedare och smula ner jästen.
Tillsätt kardemummakärnor, socker, salt och rör om tills jästen löst sig och allt blandat sig.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.
Häll upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel, ca 0,5 cm tjock. Bred ut smöret över hela degen och strö över socker, kardemumma och vaniljpulver.
Vik den ena långsidan över till den andra. Skiva degen i 3 cm breda stavar, dela sedan dessa stavar på mitten men inte hela vägen upp så de fortfarande sitter ihop. Snurra stavarna och knyt ihop till bullknutar.
Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 °.
Dela jordgubbarna till halvor. Pensla bullarna med ägget, strö över pärlsocker och tryck ner en jordgubbshalva i varje bulle. Grädda i ugnen i ca 8 minuter.