ReceptSkaparna

Sommartårta med pannacotta, hallonmousse och italiensk maräng

Föregående Nästa
IMG_0959.jpg
IMG_0951.jpg
IMG_0954.jpg
Den här tårtan är både underbart god och underbart vacker! Vi har dekorerat den med rosor, sockerpärlor, hemgjorda macarons i rosa med gul smörkräm, smörkrämsdroppar och några blad citronmeliss. Sockerpärlorna är gjorda av sockerfondant som rullats i ätbart pärlglitter.

Ingredienser

  • Botten:
  • 3 st tårtbottnar
  • Fyllning 1:
  • 4 st gelatinblad
  • 7,5 dl vispgrädde
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • Fyllning 2:
  • 250 g hallon, frysta
  • 1 dl florsocker
  • 100 g färskost
  • 3 st gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • Topping:
  • 6 st äggvitor
  • 0,75 dl vatten
  • 315 g strösocker
  • Tillbehör:
  • rosor, macarons, smörkräm, sockerpärlor

Gör så här:

Baka egna tårtbottnar eller köp färdiga. Linda plastfolie på insidan av en hög springform. Lägg en tårtbotten i botten på formen.


Pannacotta


Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Skrapa ur fröna ur vaniljstången.


Koka upp grädde, socker, vaniljstång och vaniljfrön i en kastrull. Ta av från värmen och fiska upp vaniljstången. Ta upp gelatinbladen från det kalla vattnet och rör ner i grädden så de smälter helt.


Ställ in kastrullen i kylen och låt pannacottan stelna halvt innan du fyller upp springformen. Om pannacottan inte får stelna lite sjunker den ner i tårtbotten och ner i kanterna.


Ställ in formen i kylen och låt stelna helt innan du påbörjar nästa lager, förslagsvis över natten.


Hallonmousse


Lägg över nästa tårtbotten i springformen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.


Koka upp de frysta hallonen i en kastrull. Försiktigt i början så de inte bränner fast. Låt koka i 2 minuter. Passera hallonen genom en sil och fördela hallonsåsen i två skålar.


Blanda ner gelatinbladen i den ena skålen medan hallonsåsen fortfarande är varm, så bladen smälter ut helt. Blanda ihop resten av hallonsåsen med färskost och florsocker. Blanda ihop de båda hallonsåserna.


Vispa grädden och vänd ner i hallonröran. Fyll upp springformen med hallonmoussen och låt stelna helt i kylskåp.


Italiensk maräng


Vispa äggvitan till ett hårt, fast skum.


Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll ner sockerlagen i en tunn stråle i äggskummet samtidigt som du vispar med en elvisp. Vispa tills marängen svalnar och är ljummen.


Lägg sista tårtbottnen ovanpå hallonmoussen. Bred ut marängen över hela tårtan, lite slarvigt snyggt. Bränn av marängen med en gasbrännarare.


Garnera tårtan med exempelvis macarons, rosor, smörkräm och pärlor gjorda av sockermassa rullad i ätbart glitter. Gör du egna macarons kan du göra lite extra smörkräm och spara till dekoration av tårtan.



Testa även;

Tips

Börja med pannacottalagret kvällen innan och låt det stelna över natten, och fortsätt med tårtan på förmiddagen.