Rostad mandel & ruccola

Amerikanska plättar med hemgjort äpplemos

Föregående Nästa
plättar2 ff.jpg
plättar ff.jpg
Ibland blir våra äpplen lite för gamla för att barnen ska vilja ta med dem till skolan. Då kan de enkelt bli ett riktigt gott äpplemos istället. Här serveras moset till amerikanska pannkakor, sirap och grädde. Syndigt gott!

Ingredienser

  • 2 msk smör
  • 2 st ägg
  • 1 msk strösocker
  • 2 krm rivet citronskal
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 3 g mjölk
  • 2 msk smör till stekning
  • Puré:
  • 4 st äpplen
  • 4 msk rörsocker
  • 1 msk citronsaft
  • 1 st kanelstång
  • Tillbehör:
  • lättvispad grädde
  • ljus sirap eller lönnsirap

Gör så här:

Få inspiration och nyheter om mat och dryck direkt i din inkorg. Skriv upp dig på Foodfolders nyhetsbrev här >>


Till moset skär du äpplena i bitar. Ta bort kärnhuset, men behåll skalet.


Lägg i en kastrull tillsammans med rörsocker, kanelstång och citronsaft. Värm på medelvärme och rör emellanåt. Låt puttra 15-20 minuter tills äpplena känns mjuka. Ta upp kanelstången och mixa med stavmixer. Tryck igenom en sil med en sked, så att du blir av med skalet och moset blir helt finfördelat.


Till pannkakorna smälter du smöret i mikron, ca 30 sekunder. Vispa ägg och socker. Rör ner citronskalet. Blanda mjölet med bakpulver och salt. Sikta ner det i äggsmeten. Häll i lite av mjölken och vispa vidare. Fortsätt med all mjölk och vispa så att smeten blir klumpfri. Vispa ner det smälta smöret.


Stek plättar i ett plättjärn i smör.


Servera plättarna med lättvispad grädde, sirap och äpplemoset.