Rostad mandel & ruccola

Äpplefyllda munkar

Föregående Nästa
munkar2.jpg
Det händer att min man gör äpplemunkar. De blir otroligt goda. Det söta sockret runtom, den nästan nyttiga bullen och den varma kryddiga fyllningen är en perfekt kombination. Tänk på att inte höja temperaturen för mycket i fritösen, utan låta munkarna ligga kvar ett tag. Som en portion räknas en stor munk.

Ingredienser

  • 5 st kardemummakärnor
  • 1,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 75 g tärnat smör
  • 1 st ägg
  • 6 dl vetemjöl
  • varmpressad rapsolja till fritering
  • Fyllning:
  • 2 st skalade, urkärnade äpplen
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk mald kanel
  • 1 msk ev calvados
  • Topping:
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk kanel

Gör så här:

Stöt kardemummakärnor i en mortel. Blanda med mjölk och värm tills mjölken blir fingervarm.


Smula jästen i en bunke och häll kardemummamjölken. Rör ner socker, salt, tärnat smör, ägg och vetemjöl. Arbeta ihop och låt sedan degen jäsa i ca en timme under bakduk.


Skala, kärna ur äpplena och skär dem i tärningar. Stek dem mjuka tillsammans med smör, socker och kanel. Rör ner calvados.


Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela upp i 10 bitar. Platta ut varje bit ordentligt och lägg en liten klick äpplefyllning i mitten. Nyp ihop degen runtom och vänd på bullarna. Låt jäsa ytterligare en timme under bakduk.


Blanda socker och kanel på ett fat.


Värm olja i en fritös till ca 170 grader. Lägg ner två munkar i taget och låt dem friteras gyllenbruna.


Lägg munkarna på hushållspapper. Rulla sedan nästan direkt i kanelsockret. Servera!