
Ingredienser
- 5 st kardemummakärnor
- 1,5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 75 g tärnat smör
- 1 st ägg
- 6 dl vetemjöl
- varmpressad rapsolja till fritering
- Fyllning:
- 2 st skalade, urkärnade äpplen
- 2 msk strösocker
- 2 tsk mald kanel
- 1 msk ev calvados
- Topping:
- 2 dl strösocker
- 1 msk kanel
Gör så här:
Stöt kardemummakärnor i en mortel. Blanda med mjölk och värm tills mjölken blir fingervarm.
Smula jästen i en bunke och häll kardemummamjölken. Rör ner socker, salt, tärnat smör, ägg och vetemjöl. Arbeta ihop och låt sedan degen jäsa i ca en timme under bakduk.
Skala, kärna ur äpplena och skär dem i tärningar. Stek dem mjuka tillsammans med smör, socker och kanel. Rör ner calvados.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den lätt och dela upp i 10 bitar. Platta ut varje bit ordentligt och lägg en liten klick äpplefyllning i mitten. Nyp ihop degen runtom och vänd på bullarna. Låt jäsa ytterligare en timme under bakduk.
Blanda socker och kanel på ett fat.
Värm olja i en fritös till ca 170 grader. Lägg ner två munkar i taget och låt dem friteras gyllenbruna.
Lägg munkarna på hushållspapper. Rulla sedan nästan direkt i kanelsockret. Servera!