
Ingredienser
- 3 dl Pumpafrön
- 5 dl Kokta svarta bönor
- 3 dl Kokt svart ris
- 1 msk Chilipulver
- 1 msk Rökt paprikapulver
- 4 nypa(or) Cayennepeppar
- 1 tsk Salt
- 1 st Citron
- 2 tsk Honung
- 2 msk Majsmjöl
- 1 st Ägg
- 1 st Sallad
- 2 st Tomater
- 1 knippe Färsk koriander
- 3 dl Tjock turkisk yoghurt
- 1 dl Mango chutney
- Olja och smör till stekning
- Ätbara blommor
- Deg:
- 6 dl Vetemjöl
- 1 tsk Salt
- 1 tsk Bakpulver
- 75 g Smör
- 2 dl Vatten
- Topping:
- 2 st Röd lök
- 2 dl Vatten
- 1 dl Strösocker
- 3 msk Ättika 24%
Gör så här:
Rosta pumpafröna. Lägg en deciliter frön åt sidan. Blanda resten med bönor, ris, chilipulver, paprikapulver, cayennepeppar, salt, rivet skal och saft från citronen samt honung. Mixa, men låt gärna en del bönor och pumpafrön vara hela. Rör ner majsmjölet och ägget. Låt stå en stund. Forma till små miniburgare med blöta händer. Stek i rikligt med olja samt smör.
Blanda vetemjölet med salt och bakpulver till tortillabröden. Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjölblandningen. Använd gärna händerna när du arbetar in smöret. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Låt degen vila ca 30 min. Gör sedan tolv små bollar av degen. Kavla ut dem tunt och stek i en torr stekpanna på båda sidorna.
Skala rödlökarna och hyvla dem tunt, gärna med mandolin. Koka upp vattnet. Ta det av värmen och häll i sockret. Låt svalna lite. Tillsätt ättikan och häll över löken. Låt dra minst 30 minuter. Häll sedan av vätskan.
Servera med sallad, ätbara blommor (exempelvis krasse), tomater, koriander och resten av de rostade pumpafröna och en sås på mangochutney och yoghurt.