Rostad mandel & ruccola

Susannas butter chicken

Föregående Nästa
butter chicken ff.jpg
Jag brukar ofta laga mästerkocken Susanna Bills butter chicken. Du hittar receptet på hennes blogg. I den här versionen har jag gjort några mindre förändringar. Rätten är otroligt smakrik och den blir bara godare efter några dagar i kylen, så gör en stor sats som här.

Ingredienser

  • 2 st stora gula lökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 100 g färsk ingefära
  • 1 st chilifrukt
  • 1 msk rapsolja
  • 1,5 msk chilipulver
  • 1 msk gurkmeja
  • 2,5 msk mald koriander
  • 2,5 msk mald spiskummin
  • 1 tsk curry
  • 4 msk tomatpuré
  • 3 st burkar med krossade tomater, à 400 g
  • 4 dl vatten
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 100 g smör
  • 6 st kycklingfiléer
  • färsk koriander
  • Tillbehör:
  • 1,5 l kokt ris
  • 1 st stort blomkålshuvud
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt

Gör så här:

Hacka gul lök, vitlök, skalad ingefära och urkärnad chili. Stek dem mjuka i lite olja. Använd en stor gryta.


Tillsätt de torra kryddorna och stek ett par minuter. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater och vatten. Tillsätt salt och lite socker. Låt koka ihop ca en timme.


Mixa till slät konsistens. Var noga med att rengöra mixern direkt efter. Det finns ändå risk att den gulfärgas, så använd inte den mest exklusiva mixern/mixerstaven.


Bryn smöret i en kastrull och blanda sedan ner det i grytan. Låt det hela puttra ytterligare några minuter. Smaka av med salt och eventuellt ytterligare socker.


Skär kycklingfiléerna i bitar och lägg ner dem råa i grytan. Koka ca 10 minuter eller tills de är helt genomkokta.


Strö över lite färsk koriander över grytan före servering.


Servera med kokt ris och gärna även med mixad blomkål som blandats med en matsked citronsaft och en matsked olivolja samt lite salt.


Tips

Här hittar du Susannas blogg och hennes ursprungsrecept!