Chimichurri är en smakrik och stark sås, som härstammar från Sydamerika. Den passar perfekt till grillad ryggbiff, sötpotatis eller quorn. Vi åt den tillsammans med en fin angus ryggbiff. Låt gärna såsen dra en stund, gärna flera timmar, så kommer smakerna till sin rätt.
Ingredienser
- 6 st ryggbiff (eller två quornfiléer per person)
- Sås:
- 3 msk hackad färsk koriander
- 3 msk hackad färsk bladpersilja
- 2 st schalottenlök, finhackad
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 st urkärnad mild chilifrukt, hackad
- 3 msk urkärnad paprika, fint hackad
- 1 st urkärnad tomat, fint hackad
- 1 msk torkad oregano
- 1 tsk starkt paprikapulver
- 1,5 dl olivolja
- 2 msk limesaft
- 2 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk flytande honung
- 2 tsk salt
- 0,5 krm nymald svartpeppar
- Tillbehör:
- 18 st små potatisar
- 2 msk rapsolja
- 1 tsk flingsalt
- 2 st paprika
- 1 st zucchini
Gör så här:
Chimichurri
Hacka korianderblad, persiljeblad, schalottenlök, vitlök samt urkärnad chili, paprika och tomat.
Blanda med torkad oregano, starkt paprikapulver, olivolja, limesaft, vitvinsvinäger, honung, salt och svartpeppar. Låt dra, minst en och en halv timme.
Köttet
Grilla ryggbiff, potatishalvor som fått koka en kvart och sedan blandats med någon matsked olja och lite flingsalt samt bitar av grillad paprika och zucchini.
Skär upp köttet före servering och häll över en del av såsen. Servera resten vid sidan av.
Gott till