Ingredienser
- Botten:
- 2,5 dl vetemjöl
- 3 msk strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 nypa(or) salt
- 2 msk kakao
- 100 g kallt smör i tärningar
- 1 st ägg
- 4 dl torkade ärtor
- Fyllning:
- 100 g mörk choklad
- 100 g rumstempererat smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk snabbkaffepulver
- 2 msk strösocker
- 1 nypa(or) salt
- 1 st äggula
- 3 st äggvita
- Topping:
- siktad kakao
Gör så här:
Blanda mjöl, socker, bakpulver, salt och kakao i en bunke. Tillsätt smör och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg med händerna. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen minst en halvtimme.
Tryck ut degen i en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och låt den sätta sig i kylen under en timme.
Sätt ugnen på 200 grader. Klä insidan av formen med bakplåtspapper och fyll med torkade ärtor. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna. Ta bort ärtorna och pappret.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Smält chokladen i en bunke över vattenbad. Ta bort skålen från värmen och tillsätt smöret. Vispa till en slät smet.
Koka upp grädde, kaffepulver och socker. Blanda med choklad, salt och äggula.
Vänd ner äggviteskummet i chokladröran. Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 8 minuter. Låt tårtan svalna i rumstemperatur, minst en halvtimme. Pudra över kakao.