Rostad mandel & ruccola

Chokladtarte

Föregående Nästa
chokladtarte4.jpg
chokladtarte6.jpg
chokladtarte5.jpg
chokladtarte3.jpg
Denna chokladtarte kommer från Markus Aujalays kokbok Vår- och sommarmat. Han har i sin tur snott receptet från en trestjärnig krog i Bryssel. Kakan har en vuxen chokladsmak och passar perfekt som avslutning på en god middag, antingen som den är eller med en liten klick lättvispad grädde.

Ingredienser

  • Botten:
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 nypa(or) salt
  • 2 msk kakao
  • 100 g kallt smör i tärningar
  • 1 st ägg
  • 4 dl torkade ärtor
  • Fyllning:
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk snabbkaffepulver
  • 2 msk strösocker
  • 1 nypa(or) salt
  • 1 st äggula
  • 3 st äggvita
  • Topping:
  • siktad kakao

Gör så här:

Blanda mjöl, socker, bakpulver, salt och kakao i en bunke. Tillsätt smör och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg med händerna. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen minst en halvtimme.


Tryck ut degen i en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och låt den sätta sig i kylen under en timme.


Sätt ugnen på 200 grader. Klä insidan av formen med bakplåtspapper och fyll med torkade ärtor. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna. Ta bort ärtorna och pappret.


Vispa äggvitorna till ett hårt skum.


Smält chokladen i en bunke över vattenbad. Ta bort skålen från värmen och tillsätt smöret. Vispa till en slät smet.


Koka upp grädde, kaffepulver och socker. Blanda med choklad, salt och äggula.


Vänd ner äggviteskummet i chokladröran. Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i 8 minuter. Låt tårtan svalna i rumstemperatur, minst en halvtimme. Pudra över kakao.






 

Tips

Lyssna på vår podcast I glaset om Sött vin som passar perfekt till desserter.

Lyssna på podden via Acast eller iTunes.