
Ingredienser
- 6 dl Vatten
- 2 st Rosmarinkvistar, ca 1 dm långa
- 25 g jäst
- 1,5 tsk salt
- 1 msk honung
- 10 dl vetemjöl
- 2 dl grovmalt rågmjöl
- Topping:
- vatten
- 2 msk pumpafrön
- Dekorering:
- rosmarinkvistar
- sidenband
Gör så här:
Koka upp vattnet tillsammans med rosmarinkvistar i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna till fingervarm temperatur. Ta sedan bort rosmarinkvistarna.
Smula jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör tills jästen har löst upp sig. Rör ner saltet och honungen. Blanda sedan ner vetemjölet lite i taget och till sist det grovmalda rågmjölet. Blanda väl, men knåda inte.
Låt degen jäsa en timme, under bakduk. Dela den sedan i 36 bitar och forma små bollar. Fördela ut bollarna tätt på en bakplåtsklädd plåt, exempelvis i form av en krans. Låt jäsa ytterligare en halvtimme under bakduk.
Sätt under tiden på ugnen så att den hinner nå 250 grader.
Pensla brödet med kallt vatten och strö över pumpafrön. Sätt in brödet i ugnen och sänk temperaturen till 230 grader. Grädda 20-25 minuter.
Dekorera gärna det färdiga brödet med sidenband och rosmarinkvistar, som för tankarna till granbarr.