
Ingredienser
- 1 st Gul lök
- 2 st Vitlöksklyftor
- 1 st Fänkål
- 4 st Kvisttomater
- 4 dl Vitt vin
- 0,5 dl Hemmagjord skaldjursfond (eller mindre mängd köpt)
- 2 dl Vispgrädde
- Salt
- Chiliflakes
- Vitvinsvinäger
- 600 g Färsk torskfilé
- Ris
- Zucchini
- Tillbehör:
- 1 st Äggula
- 0,5 msk Dijonsenap
- 1 msk Vitvinsvinäger
- 3 dl Rapsolja
- Vatten
- 0,5 g Saffran
- Salt
- 0,5 st Pressad vitlöksklyfta
- Topping:
- 1 dl Paranötter, rostade i torr panna
- 2 dl Cocktailtomater
- 3 msk Purjolök
- 1 msk Olivolja
- 0,5 msk Vitvinsvinäger
- Salt och peppar
- Bladpersilja
Gör så här:
Till fiskgrytan finhackar du den gula löken och vitlöken. Skär även fänkålen i bitar. Spara de "fula" bitarna.
Fräs löken och de bortrensade fänkålsbitarna i olja. Lägg i tomaterna. Fräs lite till och häll på vinet. Koka ca 10 minuter. Häll på fonden. Vi hade ca en deciliter havskräftsfond, men det går ju bra med annan skaldjursfond eller lite mindre mängd av köpt fond.
Dela fisken i bitar och salta.
Koka vidare en kort stund. Mixa. Sila och häll tillbaka i grytan. Häll på grädde och tillsätt fänkålen. Smaka av med salt och vitvinsvinäger samt en nypa chiliflakes.
Lägg i fisken strax före servering. Låt grytan bara i princip koka upp och håll koll så att fisken blir lagom tillagad.
Till saffransmajonnäsen blandar du äggula med senap och vitvinsvinäger. Vispa i en smal bägare. Häll i rapsolja droppvis. Fortsätt försiktigt tills majonnäsen tjocknar. Fortsätt med resten av oljan, med mer efter hand. Tillsätt lite vatten till en konsistens som du är nöjd med. Häll i saffran och pressad vitlöksklyfta och fortsätt vispa tills kryddan fördelats. Salta.
Hacka rostade nötter, cocktailtomater, persilja och purjolök fint tillsammans. Blanda med olivolja och vitvinsvinäger.
Servera med ris och tunna zucchiniskivor.