Förut gjorde jag ofta fröknäcke med majsmjöl, men tänkte efter ett tag att det kanske inte var så "nyttigt" som det lät. Nu har jag provat mig fram till en annan sorts fröknäcke. Det blir härligt krispigt och får en fin nötig smak.
Ingredienser
- 2 dl solrosfrön
- 2 dl havrekärnor (hårdare än havregryn och säljs av exempelvis Risenta)
- 1,5 dl linfrön
- 0,5 dl sesamfrön
- 1,5 dl psylliumhusk
- 1 tsk salt
- 5 dl kokande vatten
- 1 dl rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader.
Koka upp vattnet.
Blanda alla torra ingredienser. Rör ner vattnet och oljan och blanda noga. Låt stå några minuter.
Fördela smeten på två bakplåtspapper på två plåtar (en sats till 20 portioner räcker till två plåtar). Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och tryck ut smeten jämnt med händerna. Var försiktig, så att du inte bränner dig. Ta bort det övre pappret och gör likadant med nästa plåt.
Sätt in båda plåtarna i ugnen och grädda i en och en halv timme eller tills knäcket är knaprigt överallt och har fått en fin färg. Byt plåtarnas plats efter halva tiden.