Rostad mandel & ruccola

Gnocchi med gräddig svampsås och massor av parmesan

Föregående Nästa
gnocchi ff.jpg
Gnocchi är ett gott alternativ till pasta. Det viktiga är att inte koka den för länge, så att den blir mosig. Välj själv vilken svamp du vill ha i såsen. Jag valde ekologiskt odlad shiitake, men egenplockad hade ju varit snäppet bättre. Den här rätten går snabbt att tillaga, men är ändå festlig. En perfekt fredagsrätt med andra ord.

Ingredienser

  • 300 g gnocchi
  • 5 dl svamp, exempelvis shiitake
  • 1 st liten gul lök
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 st redning på 1 msk mjölk o ch 1/2 msk potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • några drag med pepparkvarnen
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk hackad bladpersilja

Gör så här:

Koka upp vatten i en kastrull till gnocchin. Salta.


Putsa svamparna och halvera de stora.


Hacka löken och riv parmesanosten.


Stek svampen i smör på hög värme några minuter. Sänk värmen till medelvärme och lägg i löken. Rör och låt fräsa ytterligare några minuter.


Rör ner mjölk och grädde. Låt puttra ett par minuter. Blanda potatismjöl och mjölk med en gaffel i en liten kopp, med hjälp av en gaffel. Salta och peppra. Häll redningen i såsen och rör om. Koka upp och sänk sedan värmen. Rör ner vitvinsvinäger.


Lägg i gnocchin i det uppkokade vattnet. Låt koka enligt instruktionen på förpackningen.


När gnocchin är klar, häll av vattnet och blanda ner den i såsen.


Lägg upp på tallrikar. Strö över parmesanost och hackad bladpersilja.