
Gnocchi är ett gott alternativ till pasta. Det viktiga är att inte koka den för länge, så att den blir mosig. Välj själv vilken svamp du vill ha i såsen. Jag valde ekologiskt odlad shiitake, men egenplockad hade ju varit snäppet bättre. Den här rätten går snabbt att tillaga, men är ändå festlig. En perfekt fredagsrätt med andra ord.
Ingredienser
- 300 g gnocchi
- 5 dl svamp, exempelvis shiitake
- 1 st liten gul lök
- 1 dl riven parmesanost
- 2 msk smör
- 1 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 st redning på 1 msk mjölk o ch 1/2 msk potatismjöl
- 1 tsk salt
- några drag med pepparkvarnen
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
Koka upp vatten i en kastrull till gnocchin. Salta.
Putsa svamparna och halvera de stora.
Hacka löken och riv parmesanosten.
Stek svampen i smör på hög värme några minuter. Sänk värmen till medelvärme och lägg i löken. Rör och låt fräsa ytterligare några minuter.
Rör ner mjölk och grädde. Låt puttra ett par minuter. Blanda potatismjöl och mjölk med en gaffel i en liten kopp, med hjälp av en gaffel. Salta och peppra. Häll redningen i såsen och rör om. Koka upp och sänk sedan värmen. Rör ner vitvinsvinäger.
Lägg i gnocchin i det uppkokade vattnet. Låt koka enligt instruktionen på förpackningen.
När gnocchin är klar, häll av vattnet och blanda ner den i såsen.
Lägg upp på tallrikar. Strö över parmesanost och hackad bladpersilja.