
Detta är en perfekt sommarrätt. Gör de grillade färsspetten av ekologisk nötfärs. Det är bättre, både för miljön och smaken.
Ingredienser
- 0,5 tsk torkad timjan
- 0,5 tsk torkad oregano
- 1 tsk paprikapulver
- 0,5 tsk chilipulver
- 0,25 tsk chiliflakes
- 1 krm tabasco
- 1 tsk salt
- 0,25 st torkad peppar, hackad
- 1 st pressad vitlöksklyfta
- 1,5 msk olivolja
- 400 g ekologisk nötfärs
- 0,5 tsk honung
- 0,5 msk färsk salvia, hackad
- Sås:
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 st dl riven gurka
- 0,25 tsk salt
- 0,5 st pressad vitlöksklyfta
- 0,5 tsk citronsaft
- några drag med svartpepparkvarnen och eventuellt mer salt
Gör så här:
Blanda kryddorna med pressad vitlök och olja. Blanda med köttfärsen och låt dra i kylskåp, minst en timme.
Till såsen river du gurkan grovt. Lägg i sil och salta. Pressa ut överflödigt vatten. Blanda med övriga ingredienser till tzatzikisåsen.
Forma avlånga biffar av köttet och trä dem på spett. Lägg dem gärna i frysen en kvart före grillning, så att köttet "sätter sig". Grilla.
Strö hackade färska kryddor över köttet före servering.
Goda tillbehör till detta är ugnsbakad potatis, grillad citron och en fräsch sallad.