Rostad mandel & ruccola

Grillade kamben, limesås och rostade sötpotatisklyftor, beströdda med mörk choklad

Föregående Nästa
sötpotatis kamben sidan ff.jpg
sötpotatis kamben ff.jpg
sötpotatisff.jpg
Förra veckan bjöds vi på flera fina studentfiranden, med väldigt god mat. Bland annat serverades "fintacos" med många olika tillbehör. Mosad sötpotatis var täckt av ett tunt lager chokladrasp, vilket visade sig vara en höjdare. Inspirerad skapade jag den här rätten, där chokladsötpotatisen balanseras upp av en syrlig limesås och sötsalta grillade kamben.

Ingredienser

  • 1,2 kg kamben
  • Marinad:
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 msk honung
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1,5 tsk salt
  • Tillbehör:
  • 2 st stora sötpotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 st rödlök
  • Sås:
  • 2 st lime, finrivet skal
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 st lime, saften
  • 0,5 st vitlöksklyfta, pressad
  • 0,5 tsk honung
  • 0,5 tsk salt
  • Topping 1:
  • 40 g finriven mörk fin choklad
  • Topping 2:
  • 1 knippe färsk koriander

Gör så här:

Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg kambenen i dubbla plastpåsar och fördela marinaden runt om. Låt vila i kylen, minst en timme.


Skala sötpotatisen samt löken och skär den i stora klyftor. Blanda med rapsolja och salt. Fördela på en klädd plåt och kör i ugnen (200 grader) i en halvtimme.


Blanda ingredienserna till den kalla såsen.


Riv chokladen.


Ugnsstek sötpotatisen och löken strax före servering, ca fem minuter, i ugnen (250 grader)


Grilla kambenen, först på direkt värme och därefter på indirekt värme. Skär dem i lagom portionsbitar.


Fördela ut sötpotatis, lök, kamben och en del sås på tallrikar. Strö rikligt med choklad över sötpotatisen. Dekorera med koriander.


Servera resten av såsen och chokladen vid sidan av.


 




Kampen är benraden från kotlettraden, även kallad baby back ribs är med rätt tillagning riktigt saftigt och mört.



Vintips