
Hembakade grissini är det perfekta salta tilltugget. Smidigt att förbereda och försvinnande gott. Servera brödpinnarna med en ärtdipp toppad med frisk färsk mynta och gyllengul kallpressad rapsolja.
Ingredienser
- 15 g jäst
- 1,25 dl vatten
- 1 tsk salt
- 2 msk rapsolja
- 2 dl durumvetemjöl
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 msk vallmofrön
- flingsalt
- Tillbehör:
- 150 g ärtor
- 0,5 st riven vitlöksklyfta
- 0,5 tsk salt
- 1 msk citronsaft
- 125 g mascarpone
- 1 knippe färsk mynta
- 1 msk kallpressad rapsolja, exempelvis Gunnarshög
Gör så här:
Värm vattnet på spisen, så att det blir ljummet. Smula jästen i en bunke och rör ut den i vattnet. Rör ner salt och olja och sikta ner mjölet. Bearbeta med degkrokar under fem minuter. Låt jäsa övertäckt 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i 12 bitar på ett mjölat bakbord. Forma tunna avlånga vridna pinnar. Låt dem jäsa ytterligare 20 minuter på bakplåtsklädda plåtar. Pensla med vatten och strö över både vallmofrön och flingsalt.
Grädda 20 minuter.
Koka ärtorna 15 minuter. Häll av vattnet. Mixa ärtorna direkt i kastrullen. Rör ner riven vitlök, salt, citronsaft och mascarpone så att det blir en jämn smet. Häll i en skål eller på en tallrik. Strö over myntablad och droppa over kallpressad rapsolja.