Rostad mandel & ruccola

Gul blomkåls- och kikärtssoppa

Föregående Nästa
gul soppa ff.jpg
Den här nyttiga och goda soppan innehåller härliga kryddor såsom gurkmeja, ingefära, kanel och kardemumma. Och lite syra från lime.

Ingredienser

  • 5 st svartpepparkorn
  • 10 st kardemummakärnor
  • 1 msk gurkmeja
  • 0,5 msk mald kanel
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 msk rapsolja
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • 2 msk skalad och finhackad färsk ingefära
  • 2 st paprika, gärna gul eller orange
  • 1 st blomkålshuvud
  • 3 msk tomatpuré
  • 8 dl vatten
  • 5 dl kokosmjölk
  • 2 tsk salt
  • 230 g kikärtor, färdigkokta
  • 0,5 st saft från lime
  • Dekorering:
  • 1 knippe färsk koriander

Gör så här:

Mortla svartpeppar och kardemummakärnor. Blanda ner övriga torra kryddor samt olja och vitlök. Mortla ihop allt.


Finhacka löken och ingefäran. Skär paprikan och blomkålen i bitar.


Fräs den mortlade röran på medelvärme i en stor gryta några minuter. Häll i löken och ingefäran och fortsätt fräsa ca fem minuter.


Rör ner tomatpurén och därefter paprika, blomkål, vatten, kokosmjölk och salt.


Låt puttra en halvtimme.


Rör ner kikärtorna och limesaften. Låt puttra ytterligare någon minut.


Strö över koriander och servera.